Hareketsiz Yaşam Ölümcüldür

Hareketsiz bir yaşam birçok kronik hastalığın davetçisi.

Bütün dünyada obezite sorunu ürkütücü bir hızla yükseliyor. Öyle ki sigara içmenin bile harektesiz yaşamdan daha az tehlikeli olduğu söylenmeye başladı!

ABD halkının yüzde 43’ü fiziksel olarak harektesiz; Avrupanın neredeyse yüzde 25’i, Rusya’nın yüzde 30’u, Ortadoğu’nun yüzde 27’si egzersizden uzak yaşam sürüyor.

Fiziksel yönden hareketsiz yaşam, egzersizden uzak bir yaşamdır.

Fiziksel olarak aktif olanların özelliği şunlardır:

  • Yetişkinler için: Haftada 150 dakika yürümek ya da hafif egzersiz yapmak
  • Gençler için: Günde en az 1 saat orta karar veya yoğun egzersiz yapmak

Dünya çapında yetişkinlerin yüzde 31’i hareketsiz yaşam sürüyor. Gençlerde bu durum iyice kötü bir görüntü sergiliyor! Küresel olarak gençlerin yüzde 80’ni hareketsiz!

Araştırmacılar fiziksel hareketsizliği; kalp hastalıkları, diyabet II, göğüs ve kalın bağırsak kanseri gibi rahatsızlıklara bağlıyor. Durağan yaşam stili küresel olarak yaklaşık 5.3 milyon insanın erken ölümüne neden oluyor.  Dünyanın bazı yerlerinde halk sağlığı çalışanları öyle tedirgin olmuş halde ki egzersiz yapanlara para vermeyi bile bir çözüm olarak düşünmeye başladı. Üretilen diğer fikirler arasında daha çok park inşaa etmek, bisiklet yolları yapmak, büyük firmalarda egzersiz salonlarını mecburi kılmak, vs. var.

İş verenden veya devletten beklerken zaman geçirmeyelim. En kolay ve ucuz fiziksel aktivite yürüyüştür. Her gün 20 dakika yürüyüş hem aktif bir yaşamla tanışmaya vesile olur, hem fiziksel sağlığınıza ve hem de ruh sağlığınıza beklenmedik rahatlık sunar.

Hareketsiz bir yaşam bugün, hemen şimdi terk edilebilir! Yapılacak tek şey rahat bir ayakkabı giyerek 20 dakika yürümek ve bunu haftada en az 5 kez tekrarlamaktır.