Çocukluk Travması İleride Kronik Hastalıklara Risk Teşkil Ediyor

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulunda yapılan bir çalışmanın sonuçları çocuklukta geçirilen travmanın ileride kronik hastalıklara neden olabileceğini bir kez daha kanıtladı.

Sekiz yaşından önce tacize uğrayan yahut ebeveyn boşanmasına tanık olan çocukların, 10-15 yaşlarında kronik kalp hastalıklarına neden olabilecek enflamasyonlar (iltihaplanmalar) geçirdiği anlaşıldı.

Daha önce yapılan çalışmalar da çocukluk travmaları, yetişkinlik enflamasyonlarına bağlanmıştı.

Sonuçlara ek olarak bu çalışma, enflamasyonların çocukta veya gençte  görülebilir davranış farklılıklırı yarattığını da ortaya çıkardı. Enflamasyonların yetişkinlerde kalp rahatsızlıklarına risk teşkil ettiği biliniyor.

Bu araştırma daha önce yapılan ve 5.802 çocuğun katıldığı bir çalışmadan verilerle yola çıktı. O zaman çalışmaya katılan çocuklar 1991 ve 1992 yıllarında doğanlar arasından seçilmişi. Araştırmacılar, enflamasyon için 2 değişik biyolojik tespitleme unsuru belirledi: C-reactive protein ve interleukin-6. Çocukluk travması WHAT ölçeği kullanılarak ölçüldü.  Bilimsel sonuçlar çocukluk travmasının ileride kronik hastalıklara neden olabileceğini bir kez daha gösterdi.

C-reactive proteini, yetişkinlikte ortaya çıkan kardiyovasküler sorunların iyi bir göstergesi olarak biliniyor. Enflamasyonları tespit etmekte işe yararyan C-reactive maddesinin hekimler tarafından risk altındaki çocukların tetkikinde kullanılabileceği de bir kez daha kanıtlandı.

Çocuklukta taciz görmüş, tecavüze uğramış yahut değişik travmalar atlatan genç bireyler, ileri yaşlarda enflamasyonlarla gelen kalp hastalıklarına maruz kalabiliyor.

 

Çocuklukta taciz ile ilgili diğer yazılarım: 

Çocuğun Gelişiminde Baba Etkisi

Bebek Doğuran Bebekler

Akıl Sağlığını Hafife Alma

Çocuklukta Geçirilen Travma Yetişkinlikte Romantizmi Engelliyor