Batman Trajedisi ve Çocuklar

Colorado’da Batman filminde meydana gelen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan trajedi büyükleri bile dehşete düşürdü. Medyada bu olayı seyreden çocuklar sinemalarla ilgili ne düşünüyor? Onlara neler anlatabiliriz?

Psikologlar anababaların çocukları rahatlatabileceklerini aşağıdaki soru cevapla açıklıyor:

Böyle bir olay 6-7 yaşlarındaki çocukları nasıl etkiler?

Bu tür bir olaya medya aracılığıyla şahit olan çocuklar, normal hayatın akışında nasıl değişiklikler olacağını sorgulamaya başlar. Çocuklar dünyayı korunaklı bir yer olarak görüyor. Sinemada yaşanan bu olay çocukları birden gerçek hayata, yetişkinlerin hayatına adapte ediyor.

Çocukların bu olaydan sonra korkması doğal mı?

Evet doğal. Herkes için böyle bir olayın sonunda korkmak doğaldır. Emniyetli diye düşündüğümüz mekanların birden dehşet saçan yerlere dönüşmesi elbette ki korkutucudur.

Çocuklar böyle bir olaydan sonra en çok ne üzerinde dururlar?

Tipik olarak böyle birşeyin kendilerine ya da sevdiklerine olmamasını dilerler. Sonra aynı şeyin kendilerine olup olmayacağını sorgulamaya başlarlar.

Anababalar böyle bir olayı çocuklarına seyrettirmeliler mi?

Hayır. En iyisi medyada çocukların ne seyredeceğine sınır konmasıdır.

Neden?

Çocuklar olay hakkında bilgi sahibi olmalılar ancak detayları bilmemeliler. Medya aracılığıyla gördükleri çocukların beynine kazındığı için travmaya bile neden olabilir. Çocuklar, olay sırasında orada olmasa bile medyadan gördükleri ve hissetikleri sarsıcı olabilir.

Sinemaya gitmekten korkup çekinen çocuklara anababalar ne öğütler vermeli?

Sinemaların genelde emniyetli olduğu söylenmeli. Bu olay bir kereye mahsustur, normalde sinemalar eğlence dolu güvenli yerlerdir.

Anababaların çocuklarını rahatlatmak için yapabileceği şeyler nelerdir?

Çocukların anababayla vakit geçirmesi, arkadaşlarıyla ve akrabayla daha fazla birlikte olması tavsiye edilir. Sosyal ortamlarda, parklarda, aktivite merkezlerinde arkadaşlarıyla oyun oynamaya teşfik edilmeliler.

Batman trajedisi belki de çocukları birbirine ve ebeveynlere yaklaştırmak için vasıta olacak.. Her şerde bir hayır vardır!

Bu yazı da ilginizi çekebilir:

Çocuklukta Geçirilen Travma Yetişkinlikte Romantizmi Engelliyor