Baba Mesleği Özürlü ve Sakat Doğumlara Neden Olabilir

Baba mesleğinin özürlü ve sakat doğumlara neden olabileceğini biliyor muydunuz?

UNC Gillings Global Halk Sağlığı Okulunda yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre doğacak bebeğin özürlü (sakat) doğup doğmayacağı babasının mesleğiyle ilgili olabilir.

Daha önce yapılan çalışmalar bazı meslek dallarının bebeğin özürlü doğup doğmayacağıyla ilgili olduğunu ortaya çıkarmıştı.

En son çalışma birçok meslek alanını ve doğumla gelen sakatlıkları inceleyen oldukça etraflı bir bilimsel tarama. Sonuçlar hangi meslek dalının hangi özürlü doğumlara neden olduğunu açıklıyor.

Çalışma sırasında 10.000 baba ve doğumla gelen özüre sahip çocuk incelendi. Çocukların doğum tarihi 1997 ve 2004 yıllarını içeriyordu. Aynı zamanda 4.000 baba ve doğum sakatlığı olmayan çocuk da karşılaştırma amacıyla incelendi.

Hangi kimyasal maddelere maruz kaldıkları ve potansiyel tehlikelere göre babaların mesleği 63 değişik bölümde gruplandırıldı.

Mesleki ve Çevresel Tıp dergisinde yayınlanan bu çalışma, bebek ana rahmine düşmeden üç ay önce ve gebeliğin ilk ayında babanın mesleğini değerlendirdi (4 ay boyunca).  Gebe kalmadan 3 ay önce ve gebeliğin başlangıcındaki ilk ay, spermle taşınabilecek olumsuzluklardan dolayı, kritik bir süre olarak değerlendiriliyor.

Sonuçlara göre meslek gruplarından üçte birinin doğum özürü riskiyle bağlantısı olmadığı anlaşıldı. Bu meslekler sağlık profesyonelleri, diş hekimleri, itfaiyeciler, mimarlar, araba montaj işçileri, balıkçılar, dökümcüler, duvarcılar, eğlence endüstrisinde çalışanlar, cam üfleyenler, boyacılar, kondaktörler, bakım ve onarım  mühendisleri, askerler, ve ticari taşıt sürücüleri.

Bazı meslek grupları ise belirli doğum özürleriyle bağlantılı bulundu.

Bilgisayar bilimcileri, sanatkarlar (heykeltraş, ressam, vs.), matematikçiler, fizikçiler, fotoğrafçılar, fotoğraf proses edenler, peyzaj ve çevre düzenlemecileri, kuaförler ve makyaj artistleri, kereste işçileri, petrol ve kimysasal madde sanayiinde çalışanlar, vinç operatörleri, sürücüler ve matbaa işçileri.

Bu meslek gruplarının bazılarına ait özürlü doğumlardan bazıları şunlar (Henüz tam listeye ulaşamadım, elime geçtiğinde yayınlayacağım):

Ağız, göz ve kulak, gut, kol, bacaklar ve kalp anormallikleri, sanatkarlarla bağlantılı bulunurken; katarkt, glakom, yetersiz göz dokusu anormalliklerinin fotoğrafçılar ve fotoğraf proses edenlerle ilişkili olduğu ortaya çıktı.

Aynı zamanda glakom ve yetersiz göz dokusu anormallikleri şoförlerle; gut anormalliği ise peyzaj ve çevre düzenlemeciliğiyle ilgili bulundu.

Sonuçlar baba adayının mesleğinin, doğacak bebeğin sağlığında etkin olduğunu gösteriyor. Buna karşılık araştırmacılar erkeklerin iş değiştirmesini tavsiye etmiyor. Daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiğini düşünen araştırmacılar böylece neden bazı mesleklerin özürlü doğumlarda yüksek risk teşkil ettiğini daha iyi anlayabilecekler.

 

 

One thought on “Baba Mesleği Özürlü ve Sakat Doğumlara Neden Olabilir”

  1. Bu araştırmada temel öğe olarak babanın alınması ve özürlülük bağlantısında anne ve baba birlikteliğinin katkılarının araştırılması da gerekmez mi?
    Ne anne ne baba tek başına belirleyici oluyorsa bu mesletktekilerin eşlerinde var olan ortak etkenlerin de incelenmesi gerekmez mi?
    Bu araştırma bana bunları düşündürdü. Özellikle araştırmacıların hemen mesleklerinizi değiştirmeyin demeeri araştırılacak başka etmenler olabileceğini de gösteriyor zaten.
    Sevgilerimle.,
    Sevgi Özkan

Comments are closed.