Psikolojik Bozukluklar Ölümle Sonuçlanabilir

Klinik açıdan depresyon ya da endişe olarak görülmeyecek kadar hafif psikolojik bozukluklar bile ölüm riski taşıyor.

İngiltere’de yapılan bir çalışma, hiç bir hastalıktan şikayetçi olmayan sağlıklı yetişkinler arasında görülen psikolojik bozuklukların yüksek ölüm oranına işaret ettiğini bulguladı. Küçük ve önemsiz gibi görünen akıl sağlığı sorunları bile ölüm riskini arttırıyor.

Daha önce yapılan çalışmalar da akıl sağlığı ve ölüm riski arasında bağlantı bulmuştu. Fakat bugüne kadar tam olarak bilinmeyen şey psikolojik bozukluğun genel sağlık bozukluğuna yol açıp açmadığıydı. Zaten hasta olan bazı insanların (yani ölüm riski en başından beri yüksek olan hastaların) fiziksel rahatsızlıklarından dolayı üzülmeleri ve endişe duymaları doğaldır.

İngiliz Tıp Dergisinde yayınlanan bu çalışmada araştırmacılar birkaç yıllık büyük bir veritabanını analiz ettiler. Böyle bir çalışmada nelerin nasıl sonuç doğurduğu tam olarak anlaşılamasa da; analizde yer alan yetişkinlerde kalp hastalığı ya da kanser olmamasına dikkat edildi. Böyle bir sınırlamanın amacı, sağlık sorunu olan insanların moral bozukluğu nedeniyle endişeli ve ruhsal sorunlu olacaklarıydı. Yani çalışmaya en başında sağlıklı yetişkinler dahil edildi. Bunun dışında herhangi bir sağlık bozukluğuyla ya da akli dengesizlikle ilgili olabilecek durumlar istatistiksel olarak kontrol edildi. Örneğin yaş, cinsiyet, sosyal sınıf, diyabet, sigara tüketimi, ve beden kitle ındeksı (ağırlık ve boy bağlantılı ölçüm) gibi parametrelerin sonucu yanıltmaması için istatistiksel olarak düzenleme yapıldı.

Araştırmacılar aynı zamanda psikolojik bozukluğun başlamasından en az 5 yıl sonra oluşan ölümleri incelediler. Bu tetkik sırasında da insanlar daha önceden hasta değildi. Yani çalışmaya katılanlarda önce ruhsal bozukluk ardından hastalık ve/veya ölüm durumu arandı

Araştırma basamaklarının hepsinde görüldü ki psikolojik bozukluk yüksek ölüm riski içeriyor.

Psikolojik bozukluğun büyük ölçülde ve çok belirgin olması gerekmiyor, hafif ve belirsiz psikolojik bozukluklar bile yüksek ölüm oranına işaret ediyor.  Akıl hastalığında semptomlar belirginleşip ağırlaştıkça ölüm riskinin iyiden iyiye arttığı görülüyor.

Mental (akli) bozukluk Genel Sağlık Anketi adlı 12 puanlı test verilmek suretiyle anlaşıldı. Sorulardan bazılarına örnek olarak şunlar verilebilir: “Son zamanlarda uykusuzluk çekiyor musun?” ya da “Son zamanlarda konsantre olmak istediğin herhangi birşeye bütün dikkatini verebildin mi?

Araştırmacılar, akıl hastalığı bozuk olanların kalp rahatsızlıklarından ölme oranının, akıl hastalığı olup diğer hastalıklardan ölme oranlarına yakın olarak hesapladı. Akıl hastalığı klinik anlamda çok yüksek olanlarınsa kanserden öldükleri açığa çıktı.

Ortaya çıkan sonuçlar araştırmacıların, hekimlerin ve uzmanların dünya çapında konuya ilgi göstermesine neden oldu.
Psikolojik bozukluk ölüme nasıl ve ne şekilde yol açabilirdi? Kronik stresin hormon bozukluklarına ve iltihaplanmalara neden olduğunu düşünen araştırmacılar, bu tür olumsuzlukların akıl ve ruh sağlığı bozukluğuna ve dolayısıyla ölüme neden olabileceğini düşünmeye başladılar.
Araştırmacıların ortak düşüncesi, akli dengesizliklerin en hafiflerinin bile ölüm riskini arttırması, bu yüzden bulguların geniş kitlelere uygulanabileceği düşünülüyor.

Uzmanlar stresten uzak durun diyorlar!  Ama bu mümkün  mü? Eşitsizlik, adaletsizlik ve sosyoekonomik haksızlık nedeniyle oluşan stresin azaltılması da mümkün mü?

Durum böyle olunca araştırmacılar psikolojik stresin üstesinden gelebilmek için yöntemler geliştirmek gerektiğinde birleşiyorlar (Söylemesi kolay, uygulaması zor!).

Peki ne yapmalı? Bence öncelikle bu çalışmanın sonuçlarını düşünüp stres ve endişe haline dönüştürmemeli!!

Şimdi en sevdiğiniz içeceğinizi alıp bir kitabın başına geçebilirsiniz, ya da TV seyredebilirsiniz, ya da spor ayakkabılarınızı geçirip kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Bir arkadaşı kahveye davet edebilirsiniz. Çoktandır elinize almadığınız örgüyü çantasından çıkarıp örmeye başlayabilirsiniz, ya da bir müzeye gidip sergilenen her bir parçaya hayranlık ve takdirle bakabilirsiniz!

Ne yaparsanız yapın, lütfen kendinizi strese sokmayın! Hafif de olsa psikolojik bozukluktan uzak durun!

Psikoloji İçerikli Diğer Bilimsel Çalışma Sonuçları:

Fobik Endişe Prematüre Yaşlanmaya Neden Oluyor
Akıl Sağlığını Hafife Alma
Doğum Sonrası Depresyon Ciddidir
Çocuklukta Geçirilen Travma Yetişkinlikte Romantizmi Engelliyor
Stres ve Kadın Erkek İlişkisi
Çocukluk Travması İleride Kronik Hastalıklara Risk Teşkil Ediyor

One thought on “Psikolojik Bozukluklar Ölümle Sonuçlanabilir”

  1. Araştırma sonuçları oldukça ilginç.

Comments are closed.