Çikolata

Oldum olası çikolata düşkünlüğüm yoktur.

Çikolata mı peynir mi deseler, direkt olarak peynir seçerim. Hangi çeşit olursa olsun, yeter ki peynir olsun.

Ama çikolatanın sağlık için faydalarını da görmezden gelmek olmaz. Çikolata, kararınca yendiği sürece, sağlıklı bir yiyecektir.

Araştırmalara göre çikolata hafızayı güçlendiriyor, dikkati toplamaya yardım ediyor, tepki süresini azaltıyor, problem çözme güdülerini bileyliyor; çünkü çikolata beyne kan gidişini arttırıyor.

Okuduğum bir makalede çikolatanın aslında sağlıklı yiyecek olarak gruplandırılması gerektiğini yazıyordu. Ancak sağlıklı yiyecek diye düşünüp gereğinden fazla yenirse yarardan çok zarar verebilir.

Bitter çikolata (en koyu renkli) değerli bir yiyecektir diyen araştırmacılar, sütlü çikolatanın popüler olduğunu fakat bitter çikolatanın birçok faydaları olduğunu söylüyorlar. Çikolatada bulunan kakao ne kadar fazlaysa o kadar sağlıklı oluyor. Koyu renkli bitter çikolatada kakao oranı diğer çeşitlere göre oldukça yüksek. O yüzden koyu renkli çikolata diğer çeşitlere göre daha sağlıklı olarak niteleniyor.

Çikolata sindirime girdiğinde vücudumuza antibiyotik ve antiplatelet ilaçlar gibi etki ediyor.

Antibiyotik ilaca örnek olarak bakteriyel rahatsızlıklarda reçeteyle aldığımız, belirli bir sürede bitirmemiz gereken ilaçları verebiliriz.  Antiplatelet ilaç için en güzel örnek Asprindir.

Çikolata yendiğinde iyi kolesterol yükselir, kötü kolesterol azalır, polifenoller DNA hasarını önler ve böylece tümör oluşumu engellenir. Üzüm, elma, çay ve diğer bazı bitkilerde bulunan flavanoid ve flavanoller kakaoda da bulunmaktadır. Bu maddelerin kanı sağlıklı tuttuğu, hücre hasarını önlediği ve iltihaplanmalara karşı koruduğu biliniyor.

Kötü yiyecek yoktur, ama aşırı miktarlarda yenilen yiyecek vardır. Sonuçta yiyeceklerden yeterli miktarlarda tüketmeliyiz. Sağlıklı kültürlerin en büyük özelliği ekmek, tereyağı, yoğurt, peynir, tahıl gibi zengin yiyecekleri yemeleridir. Ancak en önemli nokta porsiyon kontrolüdür.

Zengin yiyeceklere çikolata da eklenmelidir, ancak aşırıya kaçmamak şartıyla. 

Çikolata tadında diğer yazılrım 🙂

Dublör Yiyecekler

Rahatlatan Yiyecekler

Brownie Kurabiye mi yoksa Kek mi?

Çikolata

Çikolatalı Krep

Cupcake 3′den 103′e Bütün Çocuklar İçindir!

Çay Fincanında Çabuk Kek

 

 

One thought on “Çikolata”

  1. Ben de peyniri tek geçerim her zaman için.

Comments are closed.