Dürüstlük Deneyi

“Sağlıklı olmak için dürüst olmalı.” diyor araştırmacılar.. Koca yalanlar var ama hayatta!!

Psikoloji araştırmacıları, dürüstlük deneyi yaparak yalan söylemek ve insan sağlığı arasında bağlantı buldular.  Peki yalan ile “mental ve fiziksel” sağlık arasında nasıl bir ilişki olabilir?

Çalışmanın adı “dürüstlük deneyi”. Bu deneye, 10 hafta süreyle, yaşları 18-71 arasında 110 birey katıldı. Her hafta deney labratuarına gelen katılımcılar, sağlık ve ilişki ölçümlerini doldurdular, yalan makinası (poligraf) ile teste tabi tutuldular. Böylece bir hafta önce kaç büyük yalan söyledikleri ölçüldü.

En son çalışmalarda Amerikalıların haftada ortalama 11 yalan söylediği bulgulanmıştı. Dürüstlük deneyinde araştırmacıların bulmak istediği şey, dürüstlüğün insan sağlığına katkısının olup olmadığıydı. Çalışma sonucunda katılımcıların isteyerek ve bilerek yalan söylemeyi azaltmaları halinde sağlıklarında belirgin düzelme görüldü.

Araştırmacılar, katılımcıların yarısından 10 hafta boyunca yalan söylemeleyi bırakmalarını istediler.  İstenen şey tam olarak şöyle dikte edildi: “Her ne nedenle olursa olsun yalan söylemeyi bırakacaksın. Yalan söylememek için susabilirsin, sorulara cevap vermeyi reddedebilirsin, sır saklayabilirsin ama yanlış ve yalan olduğunu bildiğin hiç bir şeyi söylemeyeceksin.” Bu guruba “yalan söylemeyen grup” dendi.

Katılımcıların diğer yarısı böyle bir yönlendirmeye tabi tutulmadı. Bu grubun adı kontrol grubudur.

“Az yalan ve iyi sağlık” bağlantısı, yalan söylemeyen grupta oldukça belirgindi.  Yalan söylemeyen grupta, daha önceki haftaya oranla az yalan söyleyenler, daha az mental sorun şikayetinde bulundu.

On haftalık sürenin ilk yarısından itinbaren katılımcılar kendilerini daha dürüst hissettiklerini, fiziksel ve mental rahatlık duyduklarını belirttiler.

Özellikle yalan söylemeyen gruptakiler şahsi ilişkilerinin iyiye gittiğini bildirdiler. Genel olarak çalışmaya katılanların 10 haftalık süre içinde sosyal ilişkilerinin daha iyi ve sorunsuz geçtiği anlaşıldı.

Yalan söylemeyen gruptakiler yalansız yaşamayı nasıl becerdiklerini şöyle anlattılar:

Cevap verirken direkt olarak doğruyu söylediler, abartmadan konuştular, gecikme durumunda anlamsız ve yanlış bahaneler uydurmadılar, soruyu soruyla cevaplamadılar, konuyu değiştirmediler, ilgiyi dağıtmak için anlamsız konuşmalar yapmadılar, kahkaha atarak karşıdakini komik bir soru sorduğuna inandırmaya çalışmadılar.

Demek ki yalan söyleyeni deşifre etmenin yolları var. Eğer karşınızdaki:

  • Cevap verirken direkt konuşmuyorsa, laf kalabalığıyla oyalıyorsa
  • Abartılı konuşuyorsa
  • İş bitirmekte ya da gideceği yere geciktiğinde anlamsız ve yanlış bahaneler uyduruyorsa
  • Soruyu soruyla cevaplıyorsa
  • Konuyu değiştiriyorsa
  • İlgiyi dağıtmak için anlamsız konuşmalar yapıyorsa
  • Komik bir soru sorduğunuza inandırmak için kahkaha atıyorsa

Dürüstlük deneyi çalışması Ameikan Psikoloji Derneğinin toplantısında sunuldu ve uzmanların görüşlerini bekliyor.

Fatoşça: Ne olursa olsun yalan kötüdür. “Yalan ve iman bir arada olmaz” der tatlı babacığım. Ve aslında onun sürekli söylediği bu söz bir hadismiş.
Yalanla ilgili bir başka çalışma: Yalancılar Deşifre Edildi

 

3 thoughts on “Dürüstlük Deneyi”

  1. Gerçekten doğru.yalan söylemeyen insanlar kendilerine güveni olan,kendileri ile barışık, mutlu insanlardır.Bu erdemli alışkanlıkta çocukken ve aile eğitimi ile mümkündür.

  2. Asıl önemli olan insan neden yalan söyler. Eğer yaptığın yanlışsa özür dile ve bir daha yapma, yalana gerek yok.. Eğer yaptığın doğruysa, o zaman zaten yalana ihtiyacın yok.

Comments are closed.