Kuraklıkla Gelen İntiharlar

Amerika Birleşik Devletleri son 50 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor! Ortabatı bölgeler hasarlı mahsul ve zarar görmüş küçük ve büyükbaş hayvanlarıyla tam anlamıyla doğaya yenilmiş durumda. Kuraklık kırsalda intiharlara da neden olabilir.

Sadece ABD’de değil, küresel anlamda kuraklık yaşanıyor. Örneğin Avustralya çiftçileri susuzluktan bunalmış haldeler, öyle ki intiharlarda artışlar söz konusu!

Araştırmacılar son 40 yılın kuraklık verisini incelerken, kuraklık maduru çiftçilerin intiharlarını dikkat çekici buldu.

Çalışma sonuçlarına göre, maddi stresten güçsüz düşen, çevresel bozulma ve iklim şartları nedniyle uzun süreli  kuraklık yaşayan çiftçilerin psikolojisi de etkilenmiş durumda. Avustralya’da yapılan çalışmanın raporu Ulusal Bilim Akademisi bülteninde yayınlandı. Yaşları 30 ila 49 olan erkek çiftçilerin kuraklık nedeniyle intiharlarında yüzde 15 artış gözlendi.  Kadınlarda böyle bir artış görülmemesinin nedeni, sosyal destek sisteminin yaygın ve güçlü olması diye düşünülüyor.

ABD ölüm istatistiklerinde intihar 11inci sırada yer alıyor. Avustralya’da bu sayı 14e denk geliyor. Türkiye’de intiharlar kaçıncı sırada bilmiyorum ama  TÜİK verilerine göre son 8 yılda Türkiye’de intihar vakaları yüzde 52 oranında artmış.

Birkaç gün önce haberlerde 85 yaşında bir kadının intihar ettiğini duymuştum. Yanılmıyorsam doğu illerinden, belki kırsaldan bir kadındı. Bu yazıyı yazarken, intihar eden 85lik kadının belki kuraklığa bağlı yokluktan  bunalıma girip canına kıydığını düşünmeden edemedim.

İntiharları engellemek için “yöreye spesifik” çaba gösterilmelidir. Örneğin kuraklık gibi riskli periyotlarda kaynakların belirli alanlara yöneltilmesi gerekir.  Doğal olarak kırsal kesimde akıl ve ruh sağlığına ilişkin bilgi ve bakım yeterli olmaz. Araştırmacılar, Afet sonrası yokluk periyotları ve çevresel maduriyetle oluşan kuraklığın bölge halkını etkileyebileceğini savunuyor. “Bu etki uzun süreli olursa manifestosu birçok olumsuzlukla birlikte intiharlar olabilir” deniyor.

Genelde uzun süreli ruhsal yıpranmaların sonucu depresyon, endişe ve intihar riskiyle sonuçlanabilir. Sadece kırsalda değil, şehirlerde de stresin en büyük nedeni ekonomik kriz ve finansal kayıplardır.

Günümüzde halk sağlığını ilgilendiren trendlere dikkatli bakmak ve önlem almak her zamankinden daha önemli ve gereklidir. Kuraklık kırsalda intiharlara neden olabileceği gibi, şehir yaşamında da olumsuzluklarla kendini gösterebilir.