Dikkatli Çocuk Aynı Zamanda Başarılı Çocuktur

Dikkatini bir noktaya kolaylıkla toplayabilen çocukların üniversiteden mezun olma şansı dikkatsiz çocuklara göre yüzde 50 fazla!

Oregon Eyalet Üniversitesinde yapılan bir çalışmada 430 anaokulu öğrencisinin sosyal ve davranışsal maharetleri incelendi. Çocukların bir konuya ilgisini verebilmesi, açıklamaları anlayıp takip edebilmesi ve verilen görevi yerine getirebilmesi gibi sosyal ve organizasyonel becerileri akademik yeteneklerden daha önemli bulundu. Çocuğunuzda dikkat eksikliği mi var? Okumaya devam edin lütfen!

Yalnız kimse ümidini yitirmesin! Çalışma araştırmacılarının anababalara ve eğitmenlere bir müjdesi var; odaklanma ve ısrarla birşeyin üzerine düşme yetenekleri ögretilebilir yeteneklerdir!

Çalışma sonuçları üç ayda bir online çıkarılan Erken Çocukluk Dönemi Araştırma sitesinde yayınlandı.

Araştırmacılar, üniversite başarısını anaokulunda tespit eden en büyük seçici özelliğin odaklanabilme mahareti olduğunu söyledikten sonra, matematik ve okuma gibi akademik yeteneklerin prediktör (tahmin edici) özellik olmadığını ortaya çıkardı. Oysa çocuklara çok erken yaşlarda akademik yetenekler öğretmek zamanımızın en belirgin akımıdır.  Düşünülenin aksine, matematik veya erken okuma becerileri değil, çocuğun 4-5 yaslarında bir konuya dikkatini verip, üstlendiği görevi bitirebilme becerisi prediktör olarak belirlendi.

Çalışma sırasında katılımcı anaokulu çocuğunun velilerine bazı sorular soruldu. Örneğin “bir oyuncakla uzun süre oynayabilme yeteneği” veya “sorunlar karşısında pes edip etmediği” gibi sorulara cevap vermeleri istendi. Araştırmacılar “Okuma ve matematik başarıları 4-5 yaşlarında değil, 7 yaşında değerlendirilmelidir oysa anaokulunda dikkat ve odaklanma göz önünde bulundurmalıdır.” diyor.

Sürpriz bulgu, matematikte ve okumada başarılı anaokulu öğrencilerinin, üniversite başarısını garantilemediği! İlgisini bir noktaya odaklayabilen çocukların üniversiteden mezun olma şansı diğerlerine göre yüzde 50 fazla bulundu.

Sonuçlara göre zeki bir çocuğun üniversiteden mezun olması beklenir ama her zaman bu beklentiye cevap vermez. Çünkü zeki çocukta ilgi odaklama sorunu varsa, verilen görevi tam ve zamanında yerine getiremiyorsa, dikkatli ve ısrarcı bir çocuğun gerisinde kalmaya mahkumdur.

Araştırmacılar anabablara şunları öneriyor:

  • Çocuğa kendini kontrol edebilme yeteneklerini öğretin.
  • Çocuğa karyısındaki insanı, veya TV’yi veya elektronik aygıtı dinleme becerisini öğretin.
  • Çocuğa birşey üzerine ilgisini yoğunlaştırma mahareti verin.
  • Çocuğa bir işi nasıl yapacağını anlatın, ve gösterdiğiniz yöntemi izleyerek kendisiniz yapmasını isteyin.

Sonuçta uzmanlar akademik başarının önemli olduğunu ama dikkati bir noktaya verebilme ve uzun süre odaklanabilme yetisinin de çok gerekli olduğunu bulguladılar.

Günümüzün rekabetçi ortamında, ana-babaların çocuklarına dinleme, odaklanma ve ısrarcı olma becerilerini kazandırması her zamankinden daha önemli ve gerekli. Kısaca, dikkatli çocuk diğerlerine göre bir adım önde başlıyor yarışa!

Ve maalesef günümüzde dikkat eksikliği bir yaşam stili gibi.. Çocuklar da dahil hepimizin dikkat aralığı daraldıkça daralıyor!