Doğal Afetlerin Ardından Yaşam

Yıkıp geçen deprem, sel ve diğer doğal afetlerin ardından yaşamın zorluklarla dolu olduğunu yinelemek gereksiz.

Felaketler yapıları ve mekanları tahrip etmekle kalmaz manevi ve duygusal yönden de yıkıcıdır. Amerikan Psikoloji Derneği felaketlerden sonra 6 noktaya dikkat çekiyor.

Bu öneriler kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Kısa süreliğine de olsa haberleri seyretmeyin. Aynı felaket karelerini tekrarlayan haber kanalları, stresi ve üzüntüyü pompalar. Neler olup bittiğini bilmek isteseniz de en azından haberleri seyretme süresini bir miktar azaltın.
  • Eğer felaket sizi doğrudan etkilememişse, okula ve işe gitmeye devam edin. Günlük rutinlerinize mümkün olduğunca devam edin ki felaket düşüncesinden biraz olsun uzaklaşın.
  • Sağlığınıza dikkat edin. Öğünleri geçirmeyin, uykulardan ödün vermeyin. Fiziksel rahatsızlık akıl ve ruh sağlığını  da etkileyebilir.
  • Deprem ve diğer felaketler üzücü ve ürkütücüdür. Buna rağmen dayanıklı olmak zorundasınız. Bu zor günleri aşacağınızdan emin olun ve kendinize güvenin. Etraftakilere de bu şekilde destek verin.
  • Eğer yardım edebiliyorsanız faleketzedelere el uzatın. Birçok organizasyon en kısa zamanda kolları sıvar ve harekete geçer. Bu kuruluşlara maddi olarak ya da gönüllü iş gücü ile yardım edebilirsiniz. Sosyal faydaya katılım her zaman ferahlık ve huzur sağlar.
  • Pozitif bakış açısı geliştirmeye çalışın. Zorluklardan geçen insanlar bu süreçte farketmeseler bile daha sonra olgunlaştıklarını hisseder. Kişisel potansiyel ve kişiye ait güçlü yönler ortaya çıkar ve bu süreçte hayata olan heves ve takdir hissi de artar.

Yukarıdaki maddeler birçok insanı rahatlatmaya yetebilir. Fakat zor zamanlarda isyankar olmak, karşı çıkmak ve asi davranışlar da söz konusu olabilir. Böyle zamanlarda inanç ve dua acil rahatlama sağlar. Bazıları için psikolog, psikiatr veya yetkili bir hekime danışmakta fayda olabilir. Eğer günlük fonksiyonları yerine getiremeyecek kadar bedbaht hissediliyorsa kesinlikle profesyonel yardım alınmalıdır. Yetkililerin travma ve afet sonrası durumlar için eğitilmiş olması gerekir.

Unutmayın! Bugün sana yarın bana! Doğal afetlerin ardından insani destek çok önemlidir. Destek olalım!

Afetlerle ilgili diğer yazılarım: 

Doğal Felaket Kapıyı Çalarsa
HAARP
Felaket Sonrası Bulaşıcı Hastalık Riski
Sandy Fırtınasının Ardından New York Fare Kaynıyor
Fobik Endişe Prematüre Yaşlanmaya Neden Oluyor
Afetler ve Bebek Emzirmek
Koli Basili
Sona Hazırlanan Tedarikçi Amerikalılar