Anneler Bilir! Okullar Açılır, Beslenme Çantaları da..

Okulların açılmasına az kaldı! Öğrenciler okula dönmeye hazır mı bilemem ama sanırım anneler hazır!

Yaz tatili boyunca çocukları eğlendirmeye çalışmak, değişen programlarına ayak uydurmak, sıkılmalarına engel olmak için her türlü cambazlığı yapmak ilk birkaç hafta mutluluk verici. Üzgünüm ama bir süre sonra, “okul açılsa da düzene giresek” dedirtiyor.

Okulların açılmasına yakın okul alışverişi telaşından başka bir de, benim gibi beslenme hazırlıyorsanız, sağlıklı, yeni ve heyecanlı beslenme seçenekleri kaygısına da düşersiniz. Her iki çocuğum da beslenmeyi evden götürüyor. Onların bu isteğine saygı duyuyorum çünkü okul yemekleri boş kalori dolu, nasıl yapıldığını bilmediğim sağlıksız seçenekler sunmaktan öteye geçmiyor.

Geçen senelerden tecrübelerim okul beslenmesi için şunları sıraladı:

  1. Dengeli bir beslenme çantasında ana yemek, sebze veya meyve ile bir çeşit tatlı olmalı.
  2. Her çocuğun sevdiği ve sevmediği yemekleri ve sebzeleri göz önünde bulundurmalı.
  3. Hazırlanan yemek veya sandöviç gereğinden fazla ya da az olmamalı. Örneğin uzmanlar porsiyon ölçüsü için şunları tavsiye ediyor:
    1. Sandöviç arasında bir ya da iki parça et (salam, sosis, vs) veya bir iki parça peynir
    2. Pilav paketlenecekse yarım su bardağını geçmemeli
    3. Isırılarak yenebilecek bir bütün meyve veya yarım su bardağı doğranmış meyve yeterlidir
    4. Bir su bardağının üçte ikisi kadar hakiki meyve suyu
    5. Bir su bardağı süt veya ayran
  4. Su veya meyve suyu küçük plastik kaplarda dondurulabilir. Böylece hem yemeği soğuk tutmaya yarar hem de öğlen yemeğine kadar donu çözülür.
  5. Artan yemeklerden çocuğun seveceği ve daha sonra yiyeceği çeşitler bir süre derin dondurucuda bekletilip sonradan kullanılabilir.
  6. Soğuk yiyecekler soğuk, sıcaklar sıcak tutulmalı. Sıcak yiyecekler için küçük termoslar çok kullanışlıdır. Soğuk veya dondurulmuş olanlar için, eğer plastik fobiniz yoksa, plastik kaplar büyük kolaylıktır. Bu kaplarda salata da rahatlıkla taşınabilir ve bir süre tekrar tekrar kullanılabilir.  Beslenme için birkaç fikir:
  7. Peynir, havuç, meyve ve brownie gibi yiyecekler küçük parçalara kesilerek okula gönderilirse yemesi kolay ve çabuk olur.
  8. Beyaz ekmek yerine esmer ekmek (ya da tam buğday ekmeği) hazırlanan sandöviçler daha sağlıklıdır. Yalnız her çocuk kara ekmekten hoşlanmayabilir.
  9. Pideyi tavada ısıttıktan sonra üzerine erimiş peynir ya da krem peynir sürüp, elma dilimleriyle süslenirse çok lezzetli ve değişik bir ara yemek olur.
  10. Pidenin ya da lavaşın üzerine sürülecek Nutella, halka şeklinde doğranmış muz parçalarıyla çok lezzetli olur. Muz beslenme saatine kadar kararır bu nedenle iyi sarın ki hem nutellaya bulansın hem de pidenin arasında sarmalansın.
  11. Pidenin üzerine fındık ezmesi hem lezzetli hem doyurucudur.
  12. Salamlı sandöviç hazırlarken kara ekmek kullanmak ve bol marulla süslemek hem lezzeti hem sıhhati arttırır.
  13. Meyveli yoğurt içine küçük bir miktar meyve doğranarak sıhhat depolanabilir.
  14. Bir küçük kapta humus ve yanında başka bir kapta elma dilimleri veya uzunlamasına ince doğranmış havuç çok lezzetli olur.
  15. Bir miktar fındık, fıstık, badem ve kuru üzüm, aralarda hem kolay yenir hem de doyurucudur.
  16. Haşlanmış bezelye, havuç, kereviz sapı ile karışmış makarna salatası da iyi bir seçenektir. Bazen garnitürü değiştirerek doğranmış zeytin ve peynir de eklenebilir. Sosu bazen mayonezli bazen zeytinyağlı ve limonlu yapılarak çeşitlilik arttırılabilir.
  17. Her türlü çorba termosla taşınabilir ve kaşığa gerek duyulmadan direkt termostan içilebilir.
  18. Bir ya da iki dilim ekmekle barbunya pilaki çok sağlıklı ve lezzetli bir seçenek olabilir.
  19. Servis tabağı büyüklüğünde bir parça lavaş ekmeğin içine krem peynir sürüldükten sonra marul, haşlanmış yumurta dilimleri ve maydanoz koyduktan sonra dürülürse kolay yeneceği kadar lezzetli ve sağlıklı da olur.

Benim çocuklarım ev yemeğinden ve evde hazırlanan kırıntılardan oluşan beslenmeyi, okulda çıkan yemeğe tercih ediyorlar. Her sabah beslenme hazırlamak biraz zamanımı alsa da, ne yediklerini bildiğimden içim rahat! Sahi anneler! Hazır mısınız okulların açılmasına?