Bayram ve Komşular

Birçok bilimsel çalışma arkadaşlığın veya iyi komşuluk gibi destekleyici ilişkilerin sosyal, duygusal ve fiziksel durumumuza pozitif etkisi olduğunu göstermiştir. İyi komşu ilişkileri her zaman önemlidir ama özel günler paylaşıldığında daha da fazla önem içerir.

Güçlü arkadaşlık, komşuluk ve destek mekanizmasının özellikle yaşlıların kalp ve bağışıklık sistemine güç kazandırdığı bilinir.

Günlük yaşantıda öyle zamanlar olur ki, komşuluk aile kadar önem kazanır. Birçok insan başı derde girdiğinde aileden önce arkadaşına ulaşır. Ev ve aile yaşantısında hemen yanıbaşımızda komşumuz vardır ve zorluklarda bizi ilk duyanlar da çoğunlukla onlar olur. Komşusu veya arkadaşı olmayanların genelde izole yaşantıları vardır bu da zamanla beden ve ruh sağlığına olumsuz etki yapar.

Türkiye’de aile ve akraba yapısı diğer birçok kültüre göre daha sıcak, yakın ve içtenliklidir. Buna rağmen her ailenin sürekli yakın ilişki içinde olduğunu, birbirini daima desteklediğini ve her an iletişim içinde olduğunu biraz fazla iyimser olur! Böyle zamanlarda komşuluk ve arkadaşlık daha da önem kazanır.

Özellikle yaşlı ve yalnız insanların Bayram günlerinde el öpmekle başlayacak tatlı sohbete ve gülümseyen yüzlere ihtiyacı vardır. Komşularla ve yaşlılarla zaman geçirmek güzel bir de yoksul, kimsesiz ve  terkedilmişleri de düşünelim. Onlarla zaman geçirmek bir çeşit bağıştır ama gerekirse maddi bağışlarda bulunarak hayır işleyelim.. Bayramlar böyle duyguları yeniden hatırlamak, bilmiyorsak ilk kez tatmak için mükemmel fırsatlardır.

Kısacası yaşlıların iyi komşuya, dayanışmaya, aranıp sorulmaya ve sohbete ihtiyacı vardır. Böyle zamanları değerlendirmek için bayramlar ne güzel fırsatlardır!

Etrafımızdaki yaşlı komşuları düşünüp onları ziyaret edelim. Büyüdük, artık harçlık almayız ama güzel sözler ve dualar çoğu kez bize mucizevi rahatlama olarak döner.

Her yaşta ve her zaman arkadaşlık önemlidir. Yaşlı komşularımızı unutmayalım, onların yüzüne gülücük kondururken kendimiz de tarif edilmez mutluluk yaşayalım. Biliyoruz ki hiç birimiz gençleşmiyoruz. Gün gelip bizler de kapımızı çalacak, hoş sohbetle gönlümüzü alacak iyi niyetli ziyaretçilere ihtiyaç duyabiliriz.

Bayramda yaşlı komşuları unutmayalım! Bayramınız Kutlu Olsun