150 Yıl Sonra İcat Edilen Tuvalet

Yıllar önce bir arkadaşımın babası Tuvalet Vakfının kurucusu ve başkanıydı. O zamanlar bunu ilk duyduğumda şaşırmıştım. Bana göre “tuvaletin de vakfı mı olurdu?” Vakfın tam olarak neler yaptığını hiç bir zaman öğrenmek istemesem de biliyorum ki amacı yeni tuvalet icat etmek değildi.

Bu günlerde yeni tuvalet icat etme girişiminde olan şahıs Bill Gates!

Microsoft’un kurucusu Bill Gates dünyanın en ünlü hayırsever girişimcilerinden biridir. Geçtiğimiz Salı günü geri kalmış ülkelerde kullanılmak üzere yeni bir tuvalet icadı için çalışmaları başlattı. “Tuvaletler halk sağlığı açısından  çok önemlidir, ama aslında insan haysiyeti için de çok önemlidir.” diyor Bill Gates. Gelişmemiş ülkelerde yaşayan insanların hijyenik tuvalete ihtiyacı olduğu kesin çünkü dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi bugün bile tuvalet ihtiyacını açıkta görüyor. Bu aslında iğrenç olmaktan öte, ölüm saçan bir yaşam biçimidir. Bill ve Melinda Gates Vakfının yaptığı açıklamaya göre dünya çapında her yıl  5 yaş altında 1.5 miylon çocuk sanitasyon yetersizliği nedeniyle ölmektedir.

Güvenli, ucuz ve enerji tasarrufu sağlayan yeni tuvalet sistemiyle sanitasyon yetersizliğinden ölümlere son vermeyi umut eden Bill Gates “Gelişmiş ülkelerde kullanılan sifonlu tuvaletlerin üçüncü dünya ülkelerinde kullanımı mümkün değil. Modern tuvalet, gelişmemiş bölgelerde yaşayanlar için alakasız ve gerçek dışı kalıyor çünkü onların suya ulaşımı yok. Bunun da ötesinde kanalizasyon sistemi geliştirilmemiş ve tabi elektrik de yok!” diyor.  Dünyanın ücra köşelerinde sıhhi tuvalet gereksinimini giderebilmek için Kaliforniya Teknoloji Enstitütüsüne ödül veren Gates, güneş enerjisi kullanarak suyu geri dönüşüme sokabilecek, insan dışkısını depolanabilir enerji haline gelecek şekilde parçalayacak, kendi kendine yetebilecek müstakil tuvalet sisteminin prototipini beğenmiş gibi görünüyor!

Kısaca bu tuvalet sisteminin dışkıyı parçalaması, hidrojen gazına dönüştürmesi bekleniyor.

Hatta daha da iyisi, insan sidiği ve gaitası gübreye dönüştürülebilir. Yeniden icat edilen tuvalet sayesinde hem insan sağlığına hem de çevreye katkı sağlanmış olacak.

Bill ve Melinda Gates Vakfı bu proje için toplam 6 milyon finans ayırmış durumda. Tuvaleti yeniden icat etmek ucuz ve kolay olmasa gerek. Böyle bir projeye geri dönüşüme girmiş su kullanan sifon çekilir!