Hepimiz Nesil G’yiz

Hepimiz Nesil G’yiz dedim ama bu mümkün mü?

Nesiller için kesin doğum yılları verilmemesi tavsiye ediliyor çünkü nesil değişimi üç ile beş yıllık bir süreyi kapsıyor. Ayrıca değişik coğrafyalarda doğup büyümüş nesiller kendilerine ait özellikler geliştiriyor. Bu yazıda sözünü edeceğim nesiller öyle ya da böyle evrensellik kazanmış gruplar olarak bilinir.

Nesil X’in (X Kuşağı) 60lı ve 70li yıllarda doğanlardan oluştuğunu; Nesil Y’nin (Y Kuşağı)  80li ve 90lı yıllara ait doğum tarihlilerden ve Nesil Z’nin (Z Kuşağı) (bu kuşağa I kuşağı dendiği de olur) 2001’den sonra doğanlar tarafından temsil edilir. Bir de en yeni türetilen Nesil G var!

Nesil X; kariyer düşkünü, geç evlenen, büyüklerine oranla daha fazla eğitim almış ama daha az kültür sahibi (çünkü okumak ve fikir paylaşmak yerine bol bol film, video ve TV seyrederek büyüdüler), insancıl değerlere önem veren, giyim kuşama dikkat eden, sözünü sakınmayan, mesleğinin hakkını veren, mücadeleci, değişime kolay ayak uyduran, alternatif yaşam seven insanların kuşağıdır.

Nesil Y; SMS, Facebook, MySpace gibi birçok sosyal medyayla haşır neşir olarak büyümüş, teknoloji ürünlerini rahat kullanan, ilgi alanları içindeki teknolojiden iyi anlayan (bunu etrafa hava atma unusuru olarak kullanan), trendleri takip eden, ben-merkezli, markaya önem veren, giyim kuşam, hareket ve davranışlarla kendisini istediği gibi ifade edebilen, otoriteye pek saygısı olmayan, bir kuşaktır. Teknoloji, elektronikler, sosyal medya, yeni ürünler ve tırmanan veya sönen trendler Nesil Y için göz kamaştıran unsurlar olurken bir yandan da ilgi dağıtıcı, odaklanmayı engelleyici olumsuzluklardır.

Bugün henüz çok küçük olan Nesil Z (ya da Nesil I); iPhone, iPad, iPod gibi ürünlerin içine doğan, neredeyse doğdukları andan itibaren elektronik kullanmaya başlayan bir nesil.

Kuşaklar arası farklılık her dönemde vardı ve devam edecektir. Hergün gelişen teknoloji ve kullanılan ürünler bu farklılıkların giderek büyümesine; adeta arada uçurumlar oluşmasına neden oluyor. Müzikte, modada, politikada, kültürde, hatta insan ilişkilerinde hızlı değişim yüzünden kuşakların birbirini anlaması güçleşiyor.

Bence kuşaklar arası anlasmazlığı minimuma indirecek bir gelişme yaşandı ve son yıllarda listeye bir yenisi daha eklendi: Nesil G (Gönüllüler Kuşağı)!

Bu kuşak daha önceki bütün kuşakları kapsıyor. Dünyanın azalan kaynaklarını daha iyi kullanan, yardım sever, daha az şanslı insanlara gönlünü açma tutukusunda olanlar Nesil G’yi oluşturuyor.

Nesil G bütün kuşakları kapsıyor, umarım bu nesil davranışsal boyutta da hızlı adımlarla büyür ve bütün küreyi sarar! Sloganımız “Hepimiz Nesil G’yiz” olsun!

(Nesiller hakkında düşüncelerimi paylaştım, sizlerin yorumlarını bekliyorum)

 

Nesil G video oynar! Video oyunları.. Avatarlar.. Ve  ötesi hakkında diğer yazılarım..

Bir video yapımı için verilen yanlış alarm!

Hareketsiz Bir Kuşak
Sosyal Medyada Profil Sorunsalı
İyi video oyunları ve psikolojik fayda
E-öğrenme
Ara Sıra Fişi Çekelim
Avatarın Gerçek Hayatta Görünmek İstediğiniz Figür mü?