Dublör Yiyecekler

Bu sene dublör yiyeceklerin baş rolde olduğunu öğrendim!

Oksimoron gibi, değil mi? Anlatayım.

Her yıl bu günlerde yapılan sağlık fuarlarına katılmak oldukça zevklidir. Hem yeni birçok şey öğrenirim, hem çoktandır görmediğim arkadaşlarımla sosyalleşirim hem de ufak tefek eşentiyonlar toplarım. Ancak bu sene sağlık fuarına, ertesi gün büyük bir yolculuğa çıkacağımdan katılamadım.

Ama ofis arkadaşlarımdan fuara katılanları bir güzel sorguya çektim! Bir yığın soru sordum ve bu sene en çarpıcı şeyin ne olduğunu öğrendim.

Biliyoruz ki doğru beslenme ve eğzersiz insanın sağlığı için yapabileği en akıllı seçimdir. Bu sene kronik hastalıklar, eğzersiz, doğru beslenme, prenatal bakım gibi konular yine ağırlıktaymış ama en çok ilgi çeken şey dublör yiyeceklermiş. Yani hangi yiyecekleri diğerlerine tercih edersek iyi karar vermiş oluruz teması ilgi çekiciymiş.

Bu yiyeceklere örnek olarak şunları duydum:

Sütlü çikolata yerine bitter (kara ve acı) çikolata yemek öneriliyor:

Çikolata az miktarda yenmeli ve bitter olan tercih edilmeli bunun en önemli nedeni çikolatanın kansere karşı koyan antioksidan içermesi ve kalp sağlığına katkısı. Bununla birlikte kan basıncını ayarlayan bir özelliği de var. Ama dediğim gibi az miktarda yenmeli ve bitter olan tercih edilmeli çünkü acı çikolata orjınal kakao çekirdeğine en yakın özelliklere sahip. O nedenle besin değeri yüksek ve sağlık için tavsiye ediliyor.

Beyaz ekmek yerine esmer ekmek (ya da tam buğday ekmeği) öneriliyor:

Kara ekmeğin besin değeri daha yüksek. Kara ekmekte vitaminler ve lifler var ki bunlar kalp sağlığına yardımcı oluyor, felçleri önlüyor. Beyaz ekmekte kullanınal un, beyazlaşana kadar uzun proseslerden geçtiği için besin değeri azalıyor ve sağlığa yaramayan özellikleri artıyor.

Sığır eti yerine tavuk öneriliyor:

Protein değeri yüksek bir akşam yemeği için derisi çıkarılmış, kemiksik tavuk göğsü, kırmızı ete tercih ediliyor. Kırmızı et (sığır ya da kuzu), zararlı kollesterolü yükseltiyor. Oysa tavukta daha az yağ ve daha az doygun yağ var (sature edilmiş yağ). Bu sayede tavuk doyurucu bir et ama şişmanlatmıyor.

Patates çipsi yerine patlamış mısır önerilyor:

TV seyrederken ille de birşeyler yemek ihtiyacındaysanız patates çipsi yememeniz daha doğru. Çünkü patates çipsinde sıfır besin değeri var, bununla beraber yüksek kolesterol, tuz ve yağ bulunyor. Çerez türü birşey yemek istediğinizde yağsız, eski usülde patlatılmış mısır tavsiye ediliyor.

Dondurma yerine dondurulmuş yoğurt önerilyor:

Donmuş yoğurt ile dondurma arasında fark bulmak neredeyse imkansızdır. Donmuş yoğurt daha çok krema içeriyor gibi hissedilir ama tam tersine dondurmada krema niteliğinde maddeler kullanılır. Buna karşın donmuş yoğurdun ana maddesi süttür. Donmuş yoğurtta daha az kalori, daha az yağ ve şeker bulunur. Bu nedenle dondurma yerine donmuş yoğurt yerken daha az suçluluk hissedersiniz.

Siz de dublör kullanmayı deneyin.. Dublör yiyecekler bu sene revaçta ve çok başarılı!