Harikalar Diyarı Bahamalar’da Yunuslar

Bahama Adaları için harikalar diyarı diyecek oluyorum.. Harikalar diyarında yunuslarla buluşmaksa harika ötesiydi.

Bahamalar Atlas Okyanusunda, Küba’nın kuzeyinde 3 bin adadan oluşan bir adalar ülkesidir. İspanyolca’da sığ deniz anlamına gelen Bahama, sakin ve cazibeli sularıyla gerçekten çok sevimli bir ülkedir. Kıyılarının ve plajlarının çekiciliği yanında deniz canlılarının çeşitliliğiyle de uluslararası ilgi çeken Bahamalar, yılın 320 günü güneşlidir.

Bu yazımda Bahamalar’dan çok yunuslardan bahsetmek istiyorum. Yıllar önce kruz gemisiyle Bahamalar’a gittiğimde, hep istediğim yunus gözlemlemeyi yapamamıştım. Kısa bir süre önceki Bahama gezimde yunusları yakından görme, oynama, komut verme  ve hatta öpme aktivitelerine fırsatı buldum.

Dokunduğum, oynadığım, kucakladığım dişi yunusun adı Jill, yaşı 47 idi. Yunus derisi daha önce dokunduğum hiç bir şeye benzemiyordu. Kauçukumsu bir kayganlık hissederken biraz da sıcaklık algılamış gibi duyumsadım. Jill’in bakışları ve duruşu TV’de gördüğümüz sevimli yunuslardan farksızdı. Benim için yunusla aynı ortamda olabilmek ve onu hissetmek paha biçilmez bir tad içeriyordu.

O gün yunuslara ait birçok şey öğrendim. Hatırlayabildiklerimi aşağıda paylaşıyorum. Yazının sonundaki fotoğraf galerisine bakmayı da unutmayın.

  • Yunusların soyunun tükenme korkusu yoktur
  • Yunus beyni maymun beyninden daha büyüktür
  • Yunusların ağzında 100 tane diş bulunur
  • Yunuslar günde 15 kilogram balık yiyebilirler
  • Bebek yunus annesiyle iki üç yıl kadar birlikte kalır
  • Yunuslar 6 metre yükseğe sıçrayabilir
  • Yunuslar 50 yıl yaşayabilir
  • Yunuslar balık degil, memelidir
  • Yunusların uyurken nasıl ve ne zaman nefes alacağını bilmeleri ve dikkatli olmaları gerekir. Yani yunuslar çok derin uykuya dalamazlar. Derin bir uykuya dalacak olurlarsa boğulurlar. Yunuslar ya yüzeye yakın yerlerde uyurlar, ya dipte uyurlar ve arada bir yüzeye çıkarak nefes alırlar. Uyurken beyinlerinin yarısı uykuya dalar, diğer yarısı uyanıktır.
  • Yunusların ne kadar zeki olduğu bilinmiyor. İnsanların zeka seviyesi bile tam ve kesin olarak tespit edilemediği için yunuslarla kıyaslamak şimdilik imkansız. Yunusların yeni şeyleri kısa sürede öğrendiği, komut almayı ve kendilerinden isteneni yapmayı kolaylıkla becerdiği biliniyor.
  • Yunuslar suda yaşasalar bile çöl hayvanı gibidiler çünkü tuzlu suda yaşarlar ve tatlı suya ulaşımları yoktur. Tuzlu su içemeyecekleri için su ihtiyacını yedikleri balıklardan karşılarlar.

Bahamalar da yunuslar da harikaydı. Yunuslara dokunabilmek harikalar diyarındaymışım gibi hissetmeme neden oldu! Ve sonunda o da oldu; ben bir yunus öptüm!

One thought on “Harikalar Diyarı Bahamalar’da Yunuslar”

  1. Harika….Yaşamaktan , varolmaktan zevk aldığım anlar…
    Yunuslar bence de çok değerli….

Comments are closed.