Kan Şekeriniz Normalin Üzerinde mi?


Diyabet, yani şeker hastalığının beyin küçülmesi riski taşıdığı bilinir.  Yaşı ilerlemiş diyabetlilerin bu olumsuzluğu daha çok hissettiği de yapılan birçok çalışmayla kesinleşmiş durumdadır. Diyabet sorunu olmayanlarda dahi, eger kan şekeri seviyesi normalin üzerindeyse, beyin aktivitelerinin olumsuz yönde etkileniyor.

En yeni bilimsel çalışmada, yaşları 60-64 olan 249 yetişkin gözlemlendi. Katılımcılar Dünya Sağlık Örgütünün tespit ettiği ana esaslar dahilinde ‘normal’ bireyler olarak belirlendi. Bu yetişkinlerden, diyabetik olmayanlarda bile, eğer kan şekeri normalin üzerindeyse hafıza kaybı ve zihinsel gerileme tespit edildi. Normal kan şekeri değerleri sabah kahvaltısından önce 70 – 130 (mg/dL), yedikten sonra 180 mg/dL üzerine çıkmamalıdır.

Çalışma sonuçlarına göre:

Yüksek kan şekeri seviyesine sahip kimselerde, diyabet hastası olmasa bile, zihinsel gerileme olabiliyor. Yalnız araştırmacılar daha çok yaşlı yetişkinin katılacağı yeni bir çalışma yapılarak sonuçların kesinleştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Buna rağmen bulunan sonuçların normal kan şekeri konseptini yeniden gözden geçirmeye olanak vereceği düşünülüyor. En azından ileri yaştaki yetişkinlerin beslenmesinin önemini vurgulamak adına çalışma sonuçlarının yararlı ve yönlendirici olabileceği düşünülüyor.

Bildiğiniz gibi birçok yiyecek kan şekerini düşürmeye yarar.  Bu yiyeceklerin bazıları yaşlıların diyetine eklenebilir. Örneğin fındık fıstık gibi çerezler aşırıya kaçmadan tüketilirse faydalıdır. ABD’de yayınlanan Dünya Haberleri ve Raporları neşriyatına göre sert kabuklu yemişlerde magnezyum, sağlıklı yağ ve lifler bulunduğu için diyabet önleyici yiyecekler olarak kabul görürler. Yemişten başka balık, koyu yeşil renkli sebzeler ve yağsız süt ürünleri tüketilmesi de tavsiye edilir. Bütün bu yiyecekler diyabet-savar olarak biliniyor çünkü omega3 yağ asitleriyle D vitamini barındırıyorlar.

Sonuç: Diyabet hastası olmayanlarda bile kan şekeri seviyesinin yüksekliği beyinsel faaliyetleri azaltmaya yetiyor.

Kan şekerini doğal yöntemlerle düşürmek için günlük diyetinize tarçın eklemeyi deneyin.. 

 

One thought on “Kan Şekeriniz Normalin Üzerinde mi?”

  1. Çok güzel bir sayfa oluşturmuşsunuz.Kutlarım.

Comments are closed.