Akıllı Halı İcat Edildi

Dijital çağda eşyaların akıllısını icat eden bilimcilere teşekkürler! Akıllı telefonlar, akıllı evler, akıllı arabalar, akıllı beyaz eşya ve şimdi de akıllı halı icat edildi!

Yanlış duymadınız, halının akıllısı İngiltere’nin Manchester Üniversitesinde icat edildi. Akıllı halı optik fiber (lif)  ihtiva ediyor, tüyleri üzerine basıldığında eğilip bükülme biçimine göre kompütüre sinyal gönderiyor. Örneğin halıda yürürken düşen ve yardıma ihtiyacı olan birisi olduğunu anlayabiliyor. Eve davetsiz giren birisinin, örneğin bir hırsızın, varlığını kompütüre haber verebiliyor. Öyle akıllı ki üzerinde yürüyenlerin yürüme tarzı değişecek olsa bile haber verebiliyor.

Halıdaki optik lifler 2D tazyik uygulamak suretiyle halının kenarlarındaki sensörlere (elektronik gözlere) sinyal gönderiyor. Daha sonra sensörler kompütüre bu bilgiyi uyaştırıyor ve basma sonucu oluşan adımlara ait analizler acilen yapılıyor.

Halıya farklı bir basış, hızlı adımlar, tereddütlü yürümeler, düşmeler vs., alarm olarak tespit ediliyor.

Bu halı daha da geliştirilerek sırf üzerine basıldığında değil, herhangi birşey döküldüğünde tanıma özelliğine sahip hale getirilecek. Böyle bir gelişme ile kimyasal veya nükleer sızıntıların da kolayca anlaşılabileceği düşünülüyor.

Evdeki akıllı halının henüz çıkan bir yangını en yakın itfaiyeye haber verdiğini düşünsenize! Teşekküler ileri teknoloji!

One thought on “Akıllı Halı İcat Edildi”

  1. Özellikle hanımların işine yarayacakkkkkkkk☺☺☺☺☺☺☺☺😅😅😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😄😄😄😄😄😄😄

Comments are closed.