Eylül Ayı ve İntiharlar

Eylül ayı Amerika’da intihar önleme ayı olarak bilinir. İntihar bir insanın bilerek ve isteyerek kendi canına kıymasıdır.

İnsanın kendi canına kastetmesi kabullenilebilir bir eylem değilken bir de canlı bomba halinde kendisiyle birlikte masumların canına da kıymaya hazır gözü dönmüş eylemciler var! Bunları nelerin motive ettiğini hepimiz zaman zaman sorgulamışızdır. Ben de bir haber programı sonrası kafamda birkaç soruyu sorarken kendimce yanıt bulmaya yöneldim.

Canlı bomba intiharcılarının endişe ve korku seviyesini yükselttiği günümüzde “Din düşüncesi içinde intihar nasıl karşılanır?” daha da ileri giderek “Kuran’da intihar nasıl değerlendirilir?” gibi sorular geçti aklımdan!

Küçüklükten beri bana öğretilen şey intihar ederek ölen bir müslümanın imansız gideceğidir. Peki müslüman canlı bombalar yanılıyor mu? Cevap: Evet olmalı çünkü İslam dininde intihar yasaklanmıştır.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) hadislerinden birine göre masum insanları öldürmek yasaktır. Hatta savaş zamanında bile kadın, çocuk ve malullere kıymak, tahıl, ağaç ve yiyeceklere zarar vermek çok günahtır.

İslam dini affetme ve barış dinidir. Zaten müslüman olmak demek barışçı, dürüst, çalışkan ve ötekini düşünen bir zihniyet anlamına gelmez mi?

Öyleyse canlı bomba taşıyan bir müslüman ne şekilde motive edilmiş olabilir?  Din, teröre sebep olmadığı gibi canlı bomba terörünün çıkış noktasını da belirlemiyor. Canlı bombaların motivasyanunu anlayabilmek için akıl sağlığı çalışanları, politikacılar ve biz “sokaktaki insan” hep birlikte çalışmalıyız. Böylece zayiat önlenebilir, birbirimize karşı daha dürüst olurken uzun ömürlü barışa katkı sağlayabiliriz.

Dini de bir kenara bırakalım.. Canlı bomba olabilmenin yolu beyin yıkamasından geçmese gerek.. Şiddetli ve yüksek dozda ilaçlar verilmiş olmalı ki, üzerine bomba bağlayıp kalabalığa dalan şey, bir insan olarak doğduğunu unutmuş olsun!!

İntihar bombacısı denen vahşi terörü siyasi veya dini yönden değil de halk sağlığı açısından değerlendirdiğimizde intihar önleme durumları çıkar karşımıza..

Amerika Birleşik devletlerinde Eylül ayında intihar bilinçlenmeleri ön plana çıkar. Bu ayda bütün toplum intiharın geride kalanlara yüklediği olumsuzluklara, topluma getirdiği külfete, önceden anlama ve önleme yöntemlerine yönlendirilir.

Hem intihar hem canlı bomba problemi bütün insanlığın sorunudur ve din, ırk, dil, zümre göz önünde bulundurulmadan topyekün savaşılmalıdır. 

Eylül ayı ve intiharlar başlıklı yazıma vereceğiniz her türlü yorumu bekliyorum. Fikirleriniz ve önerileriniz çok değerli! Yazıyı düşündürücü ve ilgi çekici bulursanız paylaşmanız dileğiyle.

Canlı bomba olmak ile ilgili bu yazımızı beğendiyseniz “İnsanlığın Ruhuna Fatiha başlıklı yazımızı da seveceksiniz!

Okuyucuya Not: Bu yazı 2012 yılında yazılmıştır ancak son zamanlarda oldukça yoğun yaşanan canlı bombaların (intihar bombacılarının) artaması nedeniyle güncelliğinden birşey kaybetmemiş görünüyor..