Tip 2 Diyabet ve Göğüs Kanseri


Tip 2 diyabetin postmenopozal (menopoz sonrası) kadında göğüs kanseri riskine neden olabileceği açıklandı.

The British Journal of Cancer dergisinin bu hafta yayınlanan sayısında, tip 2 diyabetin göğüs kanserine neden olabileceği ve bunun genellikle fazla kilolularda görüldüğü anlatıldı. Yapılan çalışma 56 bin kadar göğüs kanserli ve menopoz sonrası kadını içermekteydi.

Çalışma sonuçları, tip 1 diyabteliler için veya menopoz öncesi kadınlar için böyle bir risk bulgulamadı.

Uzmanlar sonuçların yüksek Gövde Kitle İndeksiyle ilişkili olabileceğini düşünüyor. Gövde Kitle İndeksi (GKİ) bir obezite ölçüsüdür. GKİ Kişinin metre cinsinden boyunun karesinin, kilogram cinsinden ağırlığına bölümü ile bulunur.

Özellikle bel civarında yığılan fazla kilolar tip 2 diyabet risk faktörü olarak bilinir.

Obezite göğüs kanserine risk teşkil eder. Yapılan çalışmanın sonuçları tip 2 diyabetli ve postmenopozal yani menopozdan sonra kadının göğüs kanseri riskinin diğerlerinden yüzde 30 yüksek olduğunu ortaya çıkardı ve özellikle obez (aşırı şişman) kadınlarda belirgindi.

Fazla kiloya sahip olmak genellikle tip 2 diyabetle bağlantılıdır. Göğüs kanseri ile tip 2 diyabet bağlantısının hormonal aktivitelere dayandığı düşünülüyor ki uzmanlar bunun kanserli hücre büyümesine yol açabileceği üzerinde duruyor.

Araştırmacılar tip 2 diyabetin göğüs kanseri riskine işaret etmesine karşın bu bağlantının doğrudan mı dolaylı mı olduğunun kesinleşmediğini söylüyor.

Sonuçta biliyoruz ki yüksek Gövde Kitle İndeksi tip 2 diyabet ve göğüs kanseri riskini arttırmaktadır. Uzmanlar yaşam tarzında değişikliğe giderek fiziksel aktivitelerin arttırılmasını ve günlük diyete dikkat edilmesini öneriyorlar. Bu sayede hem tip 2 diyabet hem de göğüs kanseri riski azaltılabilir.

Not: Göğüs kanseri riskini arttıran faktörler yaş, reprodaktif (üremeye ait) geçmiş, endojenöz hormonlar, eksogenus hormonlar, göğüs yoğunluğu, kansersiz göğüs hastalıkları ve ırsiyet olarak bilinir.
Diyabet ile ilgili diğer yazılarım:
Kan Şekeriniz Normalin Üzerinde mi?
Diyabetikler İçin Diyet
Kilolu Erkekler
Hareketsiz Yaşam Ölümcüldür
Ayaküstü Yemek (Fast Food): Erken Ölüme Davetiye
Sinsi Felç Hafızayı Zayıflatıyor
55 Yaş Üzeri Genç Erkekler
Kan Şekerini Ölmenin Yeni Yolu
Kanserle ilgili diğer yazılarım:
Kansere Karşı Aspirin
Gençlerde Cilt Kanseri