Yiyeceklerin Etiketlerini Okuyor musunuz?

ABD’de yayınlanan Zirai İktisat dergisindeki bir makaleye göre market alışverişi sırasında yiyecek etiketlerini okuyan tüketici “az kilolu” (ya da zayıf) tüketici!

Özellikle kadınlar yiyeceklerin üzerindeki etiketleri okuyor. Yiyeceklerin besin değerini okuduktan sonra  satın alanların etiketlere dikkat etmeden alışveriş yapanlara göre 5 kilo zayıf olduğu tespit edildi. Buna karşın sigara tüketicilerinin ezici çoğunluğu yiyecek etiketlerini okumadıklarını bildirmiş.

Uluslararası bilimadamlarının 25 bin kadar katılımcı üzerinde yaptığı bu tespit gözlemlere dayanıyor. Ayrıca tüketicinin yemek yeme ve alışveriş alışkanlıkları üzerine detaylı bilgi toplanmış. Çalışma sırasında katılımcılara market alışverişi hakkında sorular sorulduktan sonra hangi sıklıkla etiket okudukları öğrenilmiş.

Yiyecekler üzerinde bulunan etiketler yiyeceklerin ihtiva ettiği kaloriler, porsiyon büyüklüğü, tuz, şeker, protein, lif, mineral ve vitaminler konusunda tüketiciyi yönlendirmek üzere kullanılıyor.

Kent yaşantısı yaşayan tüketici etiketlere daha çok dikkat ediyor. Lise ve yüksek okul mezunu olanlar da aynı şekilde etiketleri okuyarak yiyecek satın alıyor. Kadınların yüzde 74’ü, erkeklerinse yüzde 58’i yiyecek etiketlerine dikkat ediyor.

Çalışmanın sonuçlarının üreticiyi yönlendirmesi ve fazla kilolu tüketiciyi etiketleri okumaya yöneltmesi bekleniyor. Aynı zamanda sigara içenler ve erkek tüketicinin de hedeflenebileceği düşünülüyor.

Demek ki normal kilolu (ya da zayıf) tüketici markette alışverişteyken yiyecek etiketlerini okuyor ve tüketeceği yiyeceği titizlikle seçiyor. Bundan sonra markette etiket okuyanlara daha dikkatli bakacağım 🙂

Sakınmamız Gereken Sağlıklı Yiyecekler

One thought on “Yiyeceklerin Etiketlerini Okuyor musunuz?”

  1. Ne ince düşünülmüş ve zekice bir araştırma bu böyle!!! 🙂 Çok memnun oldum öğrendiğime ve zihnimden “Keşke bir istatistik öğrencisi olsaydım, market market dolaşır, 1500-2000 deneklik bir çalışma da ben yapardım!” düşüncesi geçti. Ve sonra, “Kimler bulgur alanlarla, pirinç alanların fiziksel özelliklerini saptar; çocukları kilolu olanlarla, normal olanlar arasındaki şekerleme/çikolata tercihlerini ölçerdim vs vs vs… Esin verdiniz Fatoş Hanım. Teşekkürle, sevgi ve saygıyla… Size üstün başarılar ve çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. MS

Comments are closed.