Hamilelikte Stres

Hamilelik sırasında stresli olan kadının bebeğinde kronik hastalıklar oluşuyor!

Kronik rahatsızlıklarla stres arasındaki bağlantı Londra Kraliyet Psikiatri Enstitüsü araştırmacıları tatafindan açıklandı. Uzmanlar hamilelerin hamilelik sürecinde desteklenmesi gerektiğini ve bunun çok önemli olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar sonuçlara ulaşmadan önce 150 hamile kadına hamileliğin başında ve doğumdan sonra sorular sordu. Sorular hamilelik sırasında kadınların ayrılma, boşanma, işten çıkarılma, eşiyle veya partneriyle tartışma, yakın birisinin ölümü, zor hamilelik gibi konularda sorular sordu. Dört yıl sonra kadınlara tekrar sorular soruldu. Bu kez sorular çocuklarının sağlığı ile ilgiliydi. Genel sağlığın ötesinde çocuğun hangi sıklıkta ve ne için doktora götürüldüğü, hastaneye yatıp yatmadığı, yattıysa nedenleri gibi ayrıntılı sorular soruldu.

Analiz sonuçları İngiliz Psychopharmacology Topluluğunun yıllık toplantısında açılandı ve hamilelik sırasında stres ile çocuğun sağlığı arasında açık bir bağlantı gösterdi.

Kısaca sağlıksız hamileliğin sağlıksız bebekle sonuçlanabileceği ortaya çıkarılmış oldu! Örneğin annenin hamileliğin başında yaşayacağı bir travma veya hastalık astıma neden olabiliyor.

Bebeklerin anne karnında birçok problemden etkilenebileceği ve sağlıklı geçirilecek bir hamileliğin bebek için çok gerekli olduğu söylendi. Annenin hormonlarındaki veya immun sistemindeki değişikliğin, bebeğin bağışıklık sistemiyle doğrudan orantılı olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılardan Jasmin Wertz  kısaca “Hamilelikte biyolojik değişiklikler dahil yaşanan herşey çocuğun gelişimini etkiliyor. Hamilelikte yaşanan depresyon doğacak çocuğun bağışıklık sistemine etki ediyor.” dedi.

Hamilelik mutlu bir süreçtir. Buna karşın bazı kadınlar bu süreçte mutsuz olabilir hatta depresif hissedebilir. Hamileyken mutsuz olmaksa toplumda bir stigmadır. O nedenle kadınlar bu mutsuzluğu dile getiremediği gibi profesyonel yardım almaya da yanaşmayabilir. Her ne olursa olsun hamile kadının bu süreçte desteğe ihtiyacı vardır.

Doğacak bebeğin sağlığı çok önemlidir.  Hamilelik sürecinde kadının empatiye ve sempatiye ihtiyacı vardır.  Hamilelikte stresin manifestosu ileride çocuğun sağlığına yansıyabileceğine göre bunu engellemek için anne adayına bol bol destek verelim.

Hamilelikle ilgili diğer çalışma sonuçları ve yazılar: 

Hamilelikte Doğru Bilgi

Doğum Sonrası Depresyon Ciddidir

Doğum Sonrası Depresyon ve Bebek

Hamileler Haşere İlacından Uzak Durun

Ölü Doğumlar

Biraz Hamilelik Çalışalım: Hamilelik Fizyolojisi

Biraz Hamilelik Çalışalım: Hamilelik Felsefesi

Yeni Doğum Yapmış Anneler