Eski Sevgilinizi Facebook’ta İzliyor musunuz?

Eski eşin ya da sevgilinin Facebook sayfasını dolaylı yollardan izlemek duygusal açıdan zararlı. Bunu zaten biliyordunuz değil mi? Şimdi artık bilimsel olarak da kanıtlandı!

Siberuzay Psikoloji, Davranış ve Sosyal Ağ İletişimi adlı dergide yayınlanan bir çalışmaya göre eski sevgiliyi veya partneri Facebook’ta takip etmek büyük stres unsuru. Bu davranış ayrılığın külfetini daha da ağırlaştırıyor ve ayrılık sonrası gelmesi beklenen kişisel ve duygusal iyileşmeyi geciktiriyor. Bu davranışın diğer bir olumsuzluğuysa eski sevgiliyi cinsel yönden arzulamaya itmesi.

Çalışmada bulunan 464 katılımcının yüzde 84’ü kadın. Toplam katılımcı sayısının yüzde 87’si Amerikalı, yüzde 60’ı üniversite öğrencisi, yüzde 48’i bekar. Katılımcıların yüzde 71’inin halihazırda birlikte olduğu bir sevgilisi var.

Çalışmada sorulan sorulara verilen yanıtlar gösteriyor ki eski sevgilinin yaptıklarını Facebook’ta takip etmek ayrılığı daha acılı hale getiriyor. Negatif düşünceler, cinsel istek ve eski sevgiliye ağıt tahammül edilmez boyutlara ulaşıyor.

Katılımcılara sorulan sorulardan bazıları şöyleydi: “Eski sevgilinizin Facebook sayfasına hangi sıklıkla bakıyorsunuz?” “Eski sevgilinizin arkadaş listesini hangi sıklıkla kontrol ediyorsunuz?” Katılımcıların içinde bulunduğu ruhsal stresin şiddeti sorulan diğer sorularla ölçüldü. Bu sorular eski sevgiliye duyulan cinsel istek, öfke, hayal kırıklığı, şaşkınlık ve nefret gibi konuları içeriyor. Ayrıca katılımcıların ayrılıktan sonra hayatlarında olan yapıcı değişikliklere ait sorular da soruldu. Örneğin ayrılıktan sonra yeni bir hobi geliştirilip geliştirilmediği sorulan sorular arasındaydı.

Araştırma sonuçlarına göre ayrılıktan sonra hala eski sevgilinin Facebook sayfasını dolaylı yollarla izleyenler ayrılık acısını uzun süre hissediyor, olumsuz düşüncelerle yatıp kalkıyor, yeniden birleşme hayalleri kuruyor ve uzun süre acı çekiyor.

Kısaca eski partneri, eşi ya da sevgiliyi Facebook’ta takip etmek duygusal iyileşmeyi geciktiriyor.

Uzmanlar ayrılığın olumsuz etkisinden daha çabuk kurtulabilmenin tek yolunun sanal veya gerçek hayatta eski sevgiliden uzak durmak olduğunu söylüyor.

Eski sevgiliyi Facebook’ta dolaylı yollardan (arkadaşın arkadaşı olarak) izlemenin duygusal iyileşmeyi geciktirdiğini ortaya koyan bu çalışma özet olarak şunu söylüyor: sanal veya reel, eski sevgiliden uzak durun ki duygusal sağlığınıza daha çabuk kavuşun..