Radyodaki Siyasetçi

Bir süre önce radyo programına katılan bir kadın milletvekilini dinlemiştim. Milletvekili hanım programa önceden iyi hazırlanmıştı. Ve siyasetçi mümkün olan her türlü istatistiksel bilgiyi toplayarak radyo programına katılmıştı.

Bence siyasetçi her an güncel, hazırcevap ve bilgili olmalıdır.

Radyodaki konuşma sırasında sorulan sorular kadınları ve kadına ait toplum yaşantısını içeriyordu.  Kadınların toplumda, siyasette, ekonomide, ev yaşantısında yeri konuşuldu. Kadın siyasetçi ototmatige bağlanmış gibi Google bilgilerini kağıttan okuyordu. Bir dinleyici olarak bunu anlamak hiç de zor değildi!

Eğer vaktimi harcayıp bir siyasetçiyi kitle iletişim araçlarından dinliyorsam, Google bilgilerinden öte birşeyler bekliyorum demektir. İçerik dahilinde hayatından ufak kesitler verebilirdi, duyduğu bir olayı anlatarak konulara bağlayabilirdi, bir siyasetçi olarak mecliste yapmak istedikerinden mekanik bir şekilde bahsedeceğine insani örneklerle açıklayabilirdi, dinleyicinin hayal dünyasını geliştirip ilham verebilirdi. Büyüklerimizden, yani bizi yönetenlerden, yaratıcılık, idealizm ve tabi ki edepli işbitiricilik bekliyoruz!

Bu bağlamda milletvekillerimizden (ya da daha genel olarak seçilmeye namzet bir partiden) neler beklenebilir?

  • Milletvekilinin arkası kuvvetli olduğu için seçilmemeli! Biz vatandaşlar bilmeliyiz ki bu insan memleketin hayrına çalışmak için meclistedir. Sayın siyasetçiler burada anahtar kelimeler şunlardır: Erdem, edep, vicdan, irade, sadakat, ahlak, karakter, samimiyet ve bilgi!
  • Milletvekili olmadan önce o şahsın iyi bir yönetici olduğunu bilmek isterim. Bir iş yerini, bir şirketi, birilerini küçük ölçekte de olsa yönetmiş olması gerekir. Biz vatandaşlar bilmeliyiz ki bu şahıs adil ve dengeli bir liderdir.  Bugün kaç milletvekili gerçek bir yönetici özelliklerine sahiptir?
  • İdeal milletvekili kariyer yapmak için meclis koltuğunu işgal etmemeli amacı hizmetkarlık olmalı.  Kaç tane halk hizmetkarlarımız var, hep birlikte sayalım!
  • Bir siyasetçi bugünden çok geleceğe odaklanacak kapasitede olmalı.
  • Milletvekili olarak tayin edilmiş şahıs mecliste tansiyon yükseldiğinde serinkanlı ve manalı kararlar verebilecek asalette olmalı. Nerede o milletvekilleri?
  • Milletin vekili de bir insan olduğuna göre hata yapabilir, ve o kişi hatalarını kabul edebilecek zihniyette olmalı. Ayrıca hatalarından da çıkarımlar yapabilmeli ve yanlışlardan doğruyu öğrenebilmeli. Böyle milletvekillerini ayakta alkışlayalım!

Öylese biz seçmenlerin sorgulaması gereken şey oy vereceğimiz partinin geçmişinin lekesiz olup olmadığıdır. Dürüst, güvenilir, adalet savunucusu, hak yemez, söyledikleriyle yaptıkları çelişmez, açık fikirli, kalbinde insan sevgisi taşıyan, ayrımcılık yapmayan, merhametli, vicdanlı, vatan savunucusu, soru işaretlerinden ve çelişkiden uzak, gelecek vizyonuna sahip, yeniliklere açık, verdiği sözü tutan bir parti olup olmadığıdır.

Şahsi servet değil vatanı düşünen ve sadece vatan için çalışan, hevesli, doğrucu ve ahlaklı bir partiye oy verelim!  O partinin adını, seçmen olarak, yalnızca siz biliyorsunuz!

Bence siyasetçi erdemli, edepli, vicdanlı, iradeli, sadık, ahlaklı, adil, karakterli, samimi, bilgili ve güncel olmalıdır! Siz ne düşünüyorsunuz?

ABD Senatosunda Bıyıklı Kadın Senatörler