Uzun Yaşam Sırları DNA ile Çözülecek

Wall Street Journal tarafından açılan ve 105-109 yaşları arasındakileri kapsayan DNA yarışmasına katılan 106 yaşındaki Morris’in uzun yaşam sırları çözülmeye çalışılıyor.

Morris’in babası 79 yaşında ölmüş, annesi 98 yaşına kadar yaşamış, bir erkek kardeşi 69 yaşında bir kız kardeşi de 96 yaşında hayata gözlerini kapatmış.

Morris bezelye, havuç ve yeşil yapraklı yiyecekleri bolca tükettiğini söylüyor. Yetmiş yaşına kadar günde 4 kilometre koşmuş ve 105 yaşına kadar golf oynamış. Oldukça sağlıklı bir hayatı olan Morris’in bademcikleri alınmış, sol kulağındakiı duyma bozukluğu tedavi edilmiş ve anjiyoplasti (kalpte balon tedavisi) görmüş. Morris 105 yaşına kadar oldukça sağlıklı bir yaşam sürmüş derken bu yıl denge kurmakta zorluk çekmeye başladığı için yürüteçle yürümeye başlamış. Bu günlerde de uzun yaşamın sırlarını çözmeye çalışan araştırmacıların testlerine katılıyor, sorularını cevaplıyor.

Ancak araştırmacılar uzun yaşamdan çok, sağlıklı uzun yaşamın sırlarını araştırıyorlar. Bu süreçte Morris DNA için kan vermeye ek olarak yemek yeme alışkanlıkları, sigara, alkol kullanma ve hafızayla ilgili sorulara cevap veriyor.

Morris 106 yaşında ve Kindle kullanarak kitap okuyor, kompütür ve Internet aracılığıyla haftalık haber yazıları yayınlıyor.

DNA çalışmasında Morris’in ve diğer yüzlüklerin gen haritaları çıkarılacak ve en sağlıklı yaşlı tespit edilerek ödüllendirilecek. Bizlerin ödülü de uzun yaşamın sırlarını öğrenmek ve dolayısıyla tatbik etmek olacak. Hepimiz için heyecanlı bir bekleyiş başladı mı dersiniz?

2 thoughts on “Uzun Yaşam Sırları DNA ile Çözülecek”

  1. Yaslanan Avrupalıları Turkiyede Boluda bakım ıcın, bu bılgilerin onemli oldugu, bu konuda nasıl bir işbirligine gidilebilecegi önemli.
    ATOMER YONEY(ODTU-UK)-EU citizen Investor consultant
    Insaat muhendisi( ODTU)
    Project funding financial broker(UK)
    Sworn translator
    Study abroad CY+BG consultant
    00905552198946
    Skype:atomer.yoney

  2. Kompütür degil ‘bilgisayar’. :)))
    Ya makale full Ingilizce olsun o sekilde okuyalim ya da duzgun turkce ile olsun lutfen :))
    Iyi calismalar.

Comments are closed.