Biyolojik Silah Tatbikatı

ABD Ordusu, Soğuk Savaşın sürdüğü yıllarda mahalle arasında (yani ortalık yerde) biyolojik silah tatbikatı yapmış!

Onlarca yıl sonra da olsa bu gerçek ortaya çıkarıldı!

1950’li yıllarda ABD Ordusu St.Louis’de, fakir bir zenci mahallesindeki yüksek binaların ve okulların çatısından radyoaktıvitesi yüksek bir bileşim püskürtmüş. Bunu yaparken bu iş için özel olarak hazırlanmış motorize püskürtücüler kullanmış.

O dönemde yerel hükümete ‘Rusların olası bir atağına karşı sis perdesi tatbikatı’ yapıldığı söylenmiş.

Fakat yıllar sonra bu tatbikatın aslında biyolojik silah programına ait bir test olduğu ortaya çıktı. Şehir olarak St. Louis seçilmiş çünkü Rusya’da bulunan yerleşim merkezlerini andırıyormuş!

Vatandaşlar tarafından anlaşılan o ki, ordu radyoaktıf parçacıkları çinko kadmiyoum sülfat ile karıştırarak radyasyon testi yapmış. Bunu bir zenci mahallesinde yapmış. Ancak bu olaya ait yazılı belge ve kanıt yok.

Mahalle halkı daha sonraki yıllarda kansere yenik düşmüş. Bugün hayatta kalanların hepsi de aile fertlerini kansere kaptırmış.

Doğal olarak halkın düşündüğü şey “Eğer o dönemde mahalle arasında böyle bir tatbikat yapıldı da gizli tutulduysa, kim bilir daha başka neler saklanıyordur!”

Bugün göğüs, tiroid, cilt ve rahim kanserleriyle çarpışan, o zaman küçük bir çocuk olan tanık şöyle söylüyor: “Okulumuzun çatısına çıkan bazı insanlar bir süre sonra oradan beyaz pudra gibi birşey püskürttüler. Biz dışarda oynuyorduk. Onlar giderken bizlere, içeri girip elimizi yüzümüzü yıkamamızı ve oyuna devam etmemizi söylediler. Biz de onların sözlerini tuttuk! Demek ki okul bahçesinde zehirlenmişiz! Radyoaktıf maddeye maruz bırakılmışız. Böyle birşey nasıl yapılır? Dünyanın diğer yerlerindeki  soykırıma karşı olanlar, kendi halkına böyle birşey yapabilir mi?”

Bu sorunu çözmek için toplanan bir komite, uzun süreli yüksek dozda kadmiyuma maruz kalanların böbrek ve akciğer kanseri riskinin arttığını söylüyor. Aynı komite “çinko kadmiyum sülfatın havada asılı parçacıklarının nefesle vücuda girmesi sonucu toksik kadmiyum bileşiklerine dönüşerek kan dolaşımıyla akciğerlere ve diğer organlara yerleştikten sonra zehirlemeye devam ettiğini” söylüyor.

Bugün hem vatandaşlar hem de ABD senatörleri, o tarihte böyle bir testin yapılmış olabileceğini anlamakta ve böyle bir eğilimin olabileceğine inanmakta  güçlük çekiyorlar.

ABD ordusu o tarihte biyolojik silah tatbikatı yapmak için bir mahalleye girerek zehirli maddeler püskürttüğünü henüz kabul etmedi. Belki böyle birşey hiç olmadı! Belki oldu ama hiç bir zaman üstelenilmeyecek!