Meme Kanseri Geri Dönmesin!

Ekim, meme sağlığı ayıdır. Ama gerçekte her ay göğüs sağlığı ayıdır!!

Meme kanseri geçirmiş kadınlara bu aya özel, diğer aylar için çok güzel ve müjdeli bir haber var! Hareketli bir yaşam ‘meme kanserinin geri dönmesini” engelliyor!

Ekim ayında meme sağlığını öğreten aktiviteler yoğunluk kazanır, kanser araştırmaları için bağış toplanır, meme kanseri olanların morallerini yükselten aktivitelerin yanında bol bol bilimsel çalışma özetleri zikredilir.

Bugünlerde açıklanan bir çalışmanın sonucuna göre yürüyen veya koşan yani egzersiz yapan meme kanseri hastalarının hayatta kalma şansı hareketsiz hastalara göre daha fazla.
Bulgu daha önce meme kanseri geçirmişler için de geçerli.

Çalışmanın sonuçları Amerikan Tıp Derneğinin aylık dergisinde yayınlandı ve “Egzersiz meme kanseri hastalarında, kanserin geri dönüşünü yüzde 50 oranında düşürür.” deniyor.. Düzenli egzersiz yapan kadınların tekrar meme kanserine yakalanma riskleri hareketsiz kadınlara göre yüzde 20 ila 40 civarında daha düşük.  Buna benzer sonuçlar en yeni çalışmada da bulundu ve meme kanseri geçirmiş kadınlar egzersiz yaparlarsa bu hastalığa tekrar tutulma risklerinin yüzde elli oranında düştüğü açıklandı.

Yürüyüş gibi, koşma gibi fiziksel aktivitelerin estrojen hormonu üretimini azalttığı ve bu sayede tümör oluşumunun engellendiği düşünülüyor.

Bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre hafta boyunca bir saat kadar yürümek suretiyle göğüs kanserinin tekrarlaması ve ölüm riski azaltılabiliyor. Yalnız haftada üç ila beş saat yürüyen hastalarda ölüm riskinde azaltma daha belirgin olarak tespit edilmiş.

Çalışmanın sonuçlarına göre meme kanseri tedavisi olan kadınların, tedavinin bitiminde fiziksel aktiviteyi çok aza indirdikleri de görülmüş. Ancak araştırmacılar egzersizin meme kanseri geçirmiş kadınların en yakın dostu olduğunu ve bırakmamaları gerektiğini hatırlatıyor. 
Hareketsiz kadınların -yani egzersiz yapmayanların- meme kanserine yeniden yakalanma şansı olduğunu ve bu yüzden haftada en az bir saat yürüyüşün gerekliliği vurguluyor. Daha çok egzersiz, daha iyi sonuç anlamına geliyor.

Halk sağlığında ekim ayı, göğüs sağlığını ön plana çıkarma, meme kanserinden korunma, hastalık hakkında bilgilendirme ve moral yükseltme ayıdır.

Bu ayın hatırına egzersize başlamaya ve sevdiklerimizi de motive etmeye ne dersiniz? Hareketlilk meme kanseri illetinin geri dönmesini engelleyen bir yöntemse, daha ne duruyorsunuz? 

Bu ay Kendi Kendine Meme Muayenesi yaptınız mı?

Hareket ve egzersiz üzerine diğer yazılarım:

Günlük Yaşamda Egzersiz
Zayıflatan İlaç
Yürüyüşleri İlginç Hale Getirmek
Psikolojik Bozukluklar Ölümle Sonuçlanabilir
Hareketsiz Yaşam Ölümcüldür