Ressam Nazlı Er

Annemin sıradışı arkadaşları ve komşuları vardır. Fırsat buldukça tanıştırır beni onlarla.. Kısa bir süre önce arkadaşlarından biriyle daha tanıştım: Ressam Nazlı Er.

Nazlı Hanım enerji dolu bir yaradılışa sahip, ilk tanışmamızda etkilendim. Daha sonra atölyesine davet etti ve orada kendisiyle sohbet ederek eserlerini yakından görme şansım oldu.

Ressam Nazlı Er tam 25 yıl resim öğretmenliği yapmış ve bu süreçte zamanını hep sanat atölyelerinde geçirmiş. Kendi ağzından sanatçı kimliğinden bir kesit paylaşmak istiyorum:Meslek yaşamım boyunca değerli hocalar Mürşide İçmeli Hayati Misaman (Gravür baskı) ve Hamiye Çolakoğlu (Seramik) atölyelerinde kendimi yetiştirdim. 100 yıl Anadolu Meslek Lisesinde seramik atölyesi kurarak bu alanda 10 yıla yakın üretim ve özgün çalışmalar yaptım. 1999 yılında öğretmenlik tutkum özgün resim sanatı tutkusuna dönüştü. Soyut kompozisyonlar, figüratif konular, mistik ve hayalci bir anlayışla zengin bir renk anlatımı içinde resim çalışmalarımı bu güne kadar sürdürdüm.

Nazlı Hanım emekli olduktan sonra üretken yaşama devam edebilmek için bir atölye açmış. Haftanın belirli günleri atölyesinde sanatçı arkadaşlarıyla buluşuyor, yeni çalışmalara imza atarken yaratıcı ve besleyici sohbetler yapıyorlar. Haftanın bazı günlerini öğrencilerine ayırıyor ve onlara resim tekniği, renkler, biçimler, perspektif, kompozisyon, mekan, uzaklık gibi spesifik konularda ders veriyor, uzman görüşlerini paylaşıyor.

Her fırsatta sanat çalıştaylarına katılan ressam Denizli, Merzifon, Çorum, Erdek gibi illerin belediyelerinin sponsorluğuyla yapılan etkinliklere katılmış ve yenilerine katılmayı planlıyor. Kendisi çalıştayların verimli ve işlevsel olmasının ötesinde fikren doyurucu olduğunu da söylüyor. Bu çalıştaylara birçok ressam, plastik sanatçısı ve heykeltraş katılıyor. Hem sanatçılar ve hem de sanatseverler için coşkulu ve üretken olan bu çalıştayların artmasını ve yurdun diğer illerine de yayılmasını diliyorum.

Nazlı Er ustaca kullandığı fırçası ve renkleriyle özgün çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Değişik konseptleri içeren çalışmaları var ama en çok cemiyette göze çarpan, kimileri trajik, olayları resimlemekten haz duyuyor. Bence bu özelliği Nazlı Er’i farklılaştıran ve kendisini etkileyici kılan üstün bir özellik! Kadına ve çocuğa şiddet, yalnızlık, doğa tahribatı, insanın insana zulmü ve haksızlık gibi toplumsal konulardan etkilenen, duygulanan ve sanatına yansıtan bir sanatçı o!

Toplumsal olayların resimlerinde simgeselliğe dönüşmesini şöyle açıklıyor: şairler aşktan, hasretten, sevgiden, dertlerden bahseder; ben bir ressamım ve fırçamla, boyalarımla sesimi yükseltiyorum!

Sanat sanat için yapılır ama topluma yansır diyen Nazlı Er, sanatın rant elde etmek için kullanılışını görmenin dayanılmaz rahatsızlığından söz ediyor. Ticari amaçla ortaya çıkarılan ürünlerin sanat olamayacağı konusunda düşüncelerini paylaşırken böyle yönelişlerin sanatı daha da yozlaştırmakta olduğunu söylüyor.  Sanatın tam olarak ne olduğunu bilmeyen bir toplumda şarkıcıların ve türkücülerin sanatçı zannedildiğini esefle dile getiriyor.

Nazlı Er sade ve mütevazı bir sanatçı aynı zamanda usta bir gözlemci.  Bir sanatçı olarak en çarpıcı özelliği sosyal sorumlu düşüncelerle sanatını yaşanır kılması. Kendisi coşkulu, hareketli, insancıl, idealist ve başarılı bir usta! Ressam Nazlı Er ile tanıştığıma çok memnunum! Başarılarının devamını diliyorum.

One thought on “Ressam Nazlı Er”

  1. sanatçı arkadaşımızı grubumuzda gormek isteriz,birlikte doğaya çıkmak kendisine de iyi gelecektir,ayrıca grup olarak destek gelir, lutfen adresimizi iletin ok tesekkurler selamlar

    http://www.ankaratrekking.com

    selami kalay
    0532 476 55 62

Comments are closed.