Sonbahar Geldi Havalar Değişti

Sonbahar geldi havalar değişti. Peki hastalıklarda artışın nedeni havalar mı?

Bu sabah annemle telefonda konuşurken bana “Havalar değişti, dikkat et hasta olursun.” dedi. Sanırım yinelemek gerekliliği hissetti ki bir kez daha  “Havalar bu ara bir sıcak bir soğuk, böyle havalarda çabucak hasta oluruz.. dikka et e mi?” diyerek pekiştirdir..

Eminim böyle bir konuşma size de yabancı gelmedi çünkü bu genel bir inanıştır. Yani havalar soğuyunca hasta oluruz düşüncesi hakimdir!

Sonbaharda hava sıcaklığı iner, çıkar, bizler de hava değişiminden hasta olduk diye düşünürüz. Geçenlerde halk sağlığı profesyonellerinin katıldığı bir toplantının öğlen yemeğinde tam da bu tür bir konuşmaya şahit oldum. Genelde halk şuna inanır: Sonbahar geldi, havalar değişti ve etraf kendisini hiç iyi hissetmeyenlerle doldu!  Bunun sorumlusu süratle değişen havalar mı?  Aslında mantıklı bir çıkarım; havalar soğudu hastalıklar çoğaldı! Ama gerçek öyle değil! 

Uzmanlara göre gerçek şu: Havalar değiştiği için viral veya bakteriyel enfeksiyonlara yakalanmıyoruz. Ancak havalar bir şekilde bünyeye etki ediyor, örneğin bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden oluyor.

Artık iyi havalarda olduğu gibi dışarlarda da gezmiyoruz, tersine içerlerde ve kalabalık ortamlarda zaman geçiriyoruz. Bu da sağlığa risk oluşturuyor çünkü viral veya bakteriyel enfeksiyonlar böyle ortamlarda kolayca yayılıyor.

Bir de hava basıncının üzerimizdeki etkisinden söz ediliyor.  Barometrik basınç migreni azdırıyor, vücudumuzda daha çok ağrı, sızı, zonklama ve kasılma hissi duyuyoruz.

Evet! Sonbahar geldi, havalar değişti.  Halk sağlığı çalışanlarının böyle havalar için söyleyeceği şey şu: Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun. Ellerinizi sık sık yıkayın. Güzel sonbahar günlerinde bol bol açık havada yürüyüşler yapın. Dengeli beslenmeye devam edin.

5 İyi Alışkanlık da yaz, kış, ilkbahar veya sonbahar hiç akıldan çıkarılmasın. Sağlıcakla kalın..

Hasta için çorba.. Sevgi çorbası..