İş Seyahatleri Sağlığa Zararlı Olabilir mi?

İş seyahatlerinin kalp sağlığına zararlı olabileceğini kim bilebilirdi?

Geçen sene Columbia Üniversitesinde yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre sıkça iş seyahatine çıkan insanların obezite oranının normal nüfusa göre daha yüksek olduğu bulgulanmıştı. Ayrıca iş seyahati yapanların kolesterol ve tansiyon ölçümleri de daha yüksek oranlarda tespit edilmişti.

Bu konuda en yeni çalışma CWT Grup tarafından yapıldı ve seyahat edenlerin stresli hissetmesine ve kalp sorunları yaşamalarına neden olan belirgin problemleri ortaya çıkardı.

Seyahatler sırasında rahatsızlık veren sorunlardan 5 tanesi şu şekilde sıralanabilir (0’dan 100’e kadar ölçümün anlamı; 0: stressiz, 100: çok stresli)

  • Bagajların kaybolması veya geç gelmesi (79)
  • İnternet bağlantısı olmaması veya kötü bağlantı (77)
  • İş seyahati olduğu halde ekonomi bölümde uçmak zorunda kalmak (73)
  • Rötarlar (72)
  • Makul olmayan uçuş ve varış zamanları (69)

Çalışma sonuçlarına göre seyahat stresi kişinin yaşıyla doğru orantılı olarak artıyor. Fazla iş gezisi yapanların daha stresli olduğu da gözlendi. Ayrıca kadınlar yolculuk sırasında meydana gelen olumsuzluklardan daha çok etkilenip daha çabuk strese giriyorlar.

Seyahat sırasında kadınlar en çok nelerden rahatsız oluyor?

Kadınlar kaybolan bagajlar nedeniyle hızla strese giriyorlar. Yolculuklarda sağlıksız öğünler yemek zorunda kalmak da kadınları stres yapıyor. Erkekler uzun yolculuklarda ekonomi bölümünde uçmaktan büyük rahatsızlık duyduğunu belirtiyolar.

Bu çalışma sonuçları iş gezisi yapanları ilgilendiriyor. Şirketler çalışanlarını ekonomi biletiyle uçurabilir ama uzun vadede sağlık sorunları yükselip verim azalacağı için (yani şirketin dezavantajına olacağı için), çalışanların uçuş planları yapılırken daha titiz davranılabilir.

Bu çalışmanın sonucuna bakarak, iş seyahatlerinin çalışanların sağlığına zarar oluşturmaması için yöneticilerce daha dikkatli davranmaları öğütlenebilir.