Sandy Fırtınasının Ardından New York Fare Kaynıyor


Bildiğiniz gibi büyük şehirlerin altı fare kaynar. New York City de nasibini fazlasıyla almıştır hatta şehir fareleriyle ünlüdür.

Sandy fırtınasında metro tünellerine su basması, yeraltında yaşayan farelerin şehri istila etmesine neden oldu.

Bir kısım fare, ya da sıçan diyelim, sel nedeniyle ölmüş (özellikle yavrular)..  Ama birçoğunun kurtulmuş olabileceği ve şehrin altını bırakıp üstünde yaşamaya başladıkları düşünülüyor.  Sandy fırtınası sel nedeniyle yeni yiyecek kaynakları ortaya çıkardı ki bunlara örnek olarak çöpler, diğer sıçanlar, güvercinler ve balıklar verilebilir. Sıçanlar kafalarının büyüklüğündeki deliklerden girebiliyorlar ve kendilerine yeni yuvalar oluşturabiliyorlar. Dolayısıyla yeni yerlerinde çabucak üremeye devam ediyorlar.

Bütün bunları söyledikten sonra farelerin insanlara saçabileceği sağlık sorunlarından da bahsetmeden geçmeyelim..

Fareler hastalık saçan yaratıklardır, eğer sayıca fazlaysalar bu durumda bulaşıcı ve/veya ölümcül hastalıkların da katlanarak çoğalması beklenir. Bu hastalıklara örnek olarak salmonella ve bubonik veba (farelerden, diğer rodentlerden, bazı böceklerden ve pirelerden geçen; 4 gün gibi kısa bir sürede öldürebilen bulaşıcı olmayan hastalık) verilebir.
Sadece sıçanların saçabileceği hastalıklardan değil, aynı zamanda Escherichia coli (koli basili, e-coli, ekoli veya e-koli olarak da bilinir) gibi bakterilerin yayılmasından da endişe duyuluyor. Sandy fırtınasıyla gelen sellerin kanalizasyon sularını taşıması nedeniyle koli basili bakterisinin yayılması da kaçınılmaz.

New York City’de yapılan anonslarla halk uyarılıyor ve sel sularından mümkün olduğunca uzak kalınması tavsiye ediliyor. Sel sularına değmiş hiç birşeyin iyice yıkanmadan yenmemesi gerekiyor.

New York’un altının fare yuvası olduğunu biliyorduk ama Sandy gibi bir süper fırtınanın ardından şehri istila edeceğini sadece filmlerde görmüştük. Halk sağlığı uzmanları afet sonrasında olumsuzlukları önleme çalışmalarının ve düşünülebilecek herşeye hazırlıklı olmanın gereğine, bugün her zamankinden daha çok inanıyorlar.

Bu linke bir bakın >>> Yüzen, daha doğrusu dalan, sıçanlar!

One thought on “Sandy Fırtınasının Ardından New York Fare Kaynıyor”

Comments are closed.