Fast food depresyona neden oluyor!


Fast food yiyecekler depresyona neden oluyor. Bunu zaten biliyorduk, değil mi? Burger King ve at etleri de bir sonraki blogda bahsedilsin!!

Evet yeni bir bulgu değil ayaküstü yenilen bol yağlı, boş kalorili yemekler depresyona neden oluyor!

Fast food (ayaküstü yemek) yeme alışkanlığı olanların bir kısmı bu tür yiyeceklerin  zararlı  olduğunu  bilir  ama  çok  az  tüketici bu yiyeceklerin  korkunç zararlarından haberdardır.

İspanya’da yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre ticari amaçla üretilen hazır yiyecekleri tüketenlerin ve fast food yeme alışkanlığı olanların depresif olma olasılığı diğerlerine göre yüzde 37 oranında fazla bulundu. Çalışmada aynı zamanda “doza cevap” etkisi de gözlemlendi. Yani çok fast food yiyenlerde daha çok depresyon olasılığı ortaya çıktı. Bu çalışma fast food ile depresyon semptomları arasında korelasyon bulan ilk çalışma değil ama diğerlerini destekleyici bir çalışma. Bulunan sonuçların en çarpıcı özelliği, az da olsa fast food tüketenlerde depresif semptomlara rastlandığının kanıtlanması.

2011’de yapılan bir başka çalışmada ayda en az 1 kez fast food yiyen orta yaşlı kadınların daha çok depresif hissettiklerini bulgulanmıştı.

Bu çalışmaların ortak bulgusu ise ne kadar çok fast food tüketilirse, o kadar depresif olma olasılığının artması.

Bildiğiniz gibi fast food sadece depresyona neden olmuyor! Diğer sorunların bazıları obezite, yüksek tansiyon, diyabet, astım ve erken ölüm olarak sıralanabilir. Çocuk sahibi olanların fast food alışkanlıkları çocuklara beslenme konusunda yanlış mesaj vermelerine neden oluyor ve dolayısıyla sağlık bozukluklarına yol açıyor.

Uzmanlar fast food yemeyi azaltanlarda ya da bırakanlarda depresyon semptomlarının hemen yok olmayacağını, fakat düzelme yolunda atılan iyi bir adım olacağını düşünüyor.

Fast food yeme alışkanlığı olanlar, aynı zamanda depresif hissediyorsa uzmanların tavsiyesine uyrken aynı zamanda fast food yiyeceklerden uzaklaşmayı deneyebilir. Bu karar sağlığı ilgilendiren birçok konuda kazan-kazan etkisi yapabilir.

 

Fast Food veya Depresyon İçerikli Diğer Yazılarım:

Ayaküstü Yemek (Fast Food): Erken Ölüme Davetiye

Tip 2 Diyabet ve Göğüs Kanseri

Depresyon İlaçsız da İyileştirilebilir mi?

Depresyona Karşı Omega-3

Akıl Hastalığı Seminerinde Neler Konuşuldu?

Çikolata Mutluluk Verir mi?

Yiyecekler ve Beynimiz

Psikolojik Bozukluklar Ölümle Sonuçlanabilir

Akıl Sağlığını Hafife Alma

Depresyona Karşı Balık

Doğum Sonrası Depresyon Ciddidir

Doğum Sonrası Depresyon ve Bebek

Mutluluk Hapı

Malatyalı Ustadan Somonlu Börek

Migren ve Depresyon

Depresyon ve Felç