Avatarın Gerçek Hayatta Görünmek İstediğin Figür mü?


Video oyunlarında, apps veya diğer online sitelerde sağlıklı, fit ve çekici avatar oluşturmak, gerçek hayatta fit ve sağlıklı bir figüre yönlendirir mi?

Araştırmacılara sorarsanız, evet!

Missouri Üniversitesinde 279 Second Life (3D virtual reality world) kullanıcısına sorular soruldu. Bu sorulardan biri video oyunlarında kullanılan avatarla ilgiliydi. Amaç sağlıklı ve cazip avatar görüntüsünün kullanıcıyı gerçek hayatta sağlıklı davranışlar adapte etmeye yönlerip yönlendirmeyeceğini anlamaktı.

Araştırmacılar “Avatarı oluşturan kişi kendisini daha ince, sağlıklı ve enerjik imgeleyerek o şekilde bir avatar oluşturuyorsa, alter egosu gerçek hayatında vereceği kararları etkileyecektir ve sağlıklı seçimler yapacaktır.” diyor. Örneğin kilo kaybetmek isteyen bir kullanıcı kendisine ait avatar oluştururken daha zayıf bir figür kullanıyorsa bu demektir ki kendisini daha az kilolu ve daha sağlıklı imgeliyor. Bu bağlamda avatar bir motivasyon haline dönüşüyor. Avatar sayesinde esin ve ilham edinen kullanıcı gerçek hayatta daha sağlıklı bir yaşam biçiminin peşine düşebiliyor.

Araştırma sonuçlarına göre gerçek hayatta fit ve çekici olmayan kullanıcılar avatarlarını tam tersini gösterecek şekilde dizayn etmişler ve offline olduklarında da sağlıklı bir yaşam biçimini adapte ettiklerini bildirmişler.

Çıkan sonuçlar ışığında WiiFit ve diğer video oyunlarının daha sofistike avatarlar oluşturması ve avatarlar arasında intereaksiyon olması tavsiye ediliyor.  Değişik bilgisayar apps (uygulamalar) için de aynı tavsiyeler yapılıyor.

Sonuç olarak Internet ortamında kullanılan avatar, gerçek hayatta kullanıcının görünmek istediği figürü yansıtıyor ve daha sağlıklı seçeneklere yönelmelerine önayak oluyor.

Video oyunları.. Avatarlar.. Ve  ötesi hakkında diğer yazılarım..

Hepimiz Nesil G’yiz
Hareketsiz Bir Kuşak
Sosyal Medyada Profil Sorunsalı
İyi video oyunları ve psikolojik fayda
E-öğrenme
Ara Sıra Fişi Çekelim
Video Oyunu Gibi Tatbikat

2 thoughts on “Avatarın Gerçek Hayatta Görünmek İstediğin Figür mü?”

  1. kaynak gösterilse daha güzel olurmuş sanki.

Comments are closed.