Kozmetikler Yaşam Kalitesini Arttırıyor mu?


Kozmetikler yaşam kalitesini arttırır mı? Bilimsel araştırma sonuçlarına göre bu sorunun cevabı, evet. Kozmetikle bilim birleşerek ortaya pratik sonuçlar çıkıyor ve biz tüketiciler de hayat kalitemizin artıığının ayırdına varıyoruz!

Peki nasıl?

Bilimciler bir ilki gerçeklestirdi ve kozmetik ürünlerin küresel boyutta insanların iyi hissetmesine nasıl katkıda bulunduğunu araştırdı.Bu araştırmaya girişen bilim insanlarının ilk yaptığı şey bir ölçek geliştirmek oldu. BeautyQol adı verilen ölceğin amacı kozmetik ürünleri ve iyi bir fiziksel görünümün hayat kalitesi üzerindeki etkisini ölçmekti.

Archives of Dermatology (JAMA Network USA) dergisinde yayınlanan araştırma sonunçlarına göre kozmetik ürünler ve iyi bir dış görünüş kişinin hayat kalitesini belirgin bir şekilde arttırıyor.

Böyle bir araştıma nasıl yapılmıştır dersiniz?

Önce yukarıda belirttiğim gibi hayat kalitesini ölçmeye yarayan bir ölçek geliştirildi. Bu ölçek Fransa, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, İsveç, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Japonya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’da yaşayan 3231 kişi üzerinde denendi. Böylece ölçeğin gerçekten çalışıp çalışmadığı, geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlandı.

Ölçek; sosyal hayat, özgüven, duygudurum, enerji ve çekicilik konularında katılımcıların verdiği cevapları değerlendirmekte kullanıldı.

Takdir edersiniz ki fiziksel görünüşün öz güveni arttırdığı ve ruhsal durumu iyileştirdiği antik çağlardan beri bilinir ancak bunun doğruluğu bilimsel bir çalışmayla ilk kez kanıtlandı. Halihazırda toplanan veriler pigmenter bozukluklar, kamuflaj, yağlı cilt, saç boyası ve makyaj içerikli birkaç pilot çalışmada kullanılmış durumda.

Araştırmacıların açıklamalarına göre kozmetik ürünlerin hayatımızdaki yerini bilimsel tarihe kazıyan BeautyQol isimli ölçek altın standart olarak literatüre geçmiş durumda. Yine arıştırmacılara göre bu ölçek sayesinde kişilerin genel sağlık durumunda [kozmetiğe bağlı] değişme olup olmadığı ve hangi boyutlarda düzelme görüldüğü de ölçülebilecek.

Dünya Sağlık Örgütünün sağlık tanımına göre: hasta olmama hali sağlık demek değildir; fiziksel ve zihinsel sağlık ile sosyal esenlik hep bir arada olduğu sürece gerçek sağlıktan söz edilebilir. Yani bundan sonra kozmetik ve dış görünüş söz konusu olduğunda bu ölçeğin devreye girdiğini duyarsanız şaşırmayın. Üstelik sağlık DSö’nün tanımladığı boyutlarda ele alınarak ölçümler ona göre değerlendirilecek.

Altın standart olarak tanımlanan yeni ölçek BeautyQol başka ülkelerde de denenmek suretiyle kültürel farklılıkların kozmetik kullanımı üzerindeki etkileri ölçülecek. Böylece araştırmacılar kozmetik ürünlerini küresel anlamda bilimle buluşturmaya devam edecekler.

Fatoş’ça:
Böyle bir araştırmanın biz tüketicilere etkisi ne olacak? Yaşam kalitemizi arttırmak ve daha iyi hissetmek için daha çok para harcamaya, bunun için daha çok kazanmaya, daha iyi hissetmeye ve harcamaya devam ederek bitmeyen döngünün içinde düzene katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Evet! Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki, kozmetikler yaşam kalitesini arttırır! Ama bir de madalyonun ters yüzü var!

Güzellik ve Kozmetik İçerimli Diğer Yazılarım:

Güzellik Başa Bela
Güzelliğin Evrimi
Yaşsız Kadınlar
Botoks Bebekleri
Botoks Eşittir Gençlik ve Güzellik
Sümüklüböcek Jelatininden Kozmetik Ürünler
Kozmetikler Zararlı mı?