Zor Şifre


Kişisel emailinizde, iş emailinizde ve diğer veritabanı girişlerinde şifrenizin hack edilme (çalınma) şansı olduğunu biliyorsunuzdur. Bu olumsuzluğa önlem olarak zor şifre seçmek öneriliyor.. Varsa tabi zor şifre!

Birkaç ay önce Gmail hesabım hack edildi ve tam 5 gün boyunca ulaşmam engellendi.  Hacklenmenin ardından Google yetkililerine hesabıma ait gereken bilgileri verdiğim halde kendi emailime tam 5 gün girememiştim! Tam bir baş ağrısıydı!

İsterseniz şifre oluşturma konusuna bir kez de birlikte bakalım. Benjamin Franklin tarafından söylenmiş şu manidar sözü hatırlayarak başlayalım işe.. Şimdi bir gram önlem almak demek, daha sonra bir kilogram çözüm demektir!

Unutmayın! Şifreler samanlıkta iğneye benzetiliyor. Siber uzay hırsızlarının bulması zor olsa da imkansız değil!

Şifrenizi ele geçirmek isteyenlerce her türlü yöntem denendikten sonra (yani bilinen şifreler, sözcükler ve sözlükler denendikten sonra)  kaba kuvvete baş vuruluyor yani harflerin, sayıların ve sembollerin değişik kombinasyonlarını deniyorlar.  Özellikle kolay şifreler çabucak ele geçiriliyor, diğerlerine de er ya da geç ulaşılabilir..

Burada soru şudur: Sizin şifreye acaba ne zaman ulaşacaklar?

Los Angeles KABC-TV tarafından verilen şu kısa listeye bir göz atmanızı tavsiye ederim. Zaten bildiğiniz şeyler söylenmiş olsa da tekrar bakmatan zarar gelmez kanısındayım.

Güvenli Şifre Özellikleri:

  • En az bir harf büyük harf seçilmelidir
  • Diğer harfler küçüklü büyüklü olmalıdır
  • En az bir sayı bulunmalıdır
  • En az bir sembol eklenmelidir

Ve ayrıca, eğer yeterli alan verilmişse, optimum bir şifrenin 12 karakterli olması tavsiye edilir.

Düzenli aralıklarla şifrenizi yenilemeniz, tahmini güç ve zor şifreler kullanmaya devam etmeniz dileğiyle.. Hacklenmekten uzak günlere.. Ve unutmayalım… Hepimiz kaygan zeminlerdeyiz.. Kaygan sanal zemin!

One thought on “Zor Şifre”

Comments are closed.