1 Süper Güç Yerine 2 Küresel Lider!


Yakın gelecekte ABD’nin süper güç olmayacağı spekülasyonlarını duymuşsunuzdur. Belki Çin’in bir süredir bayrak koşturduğunu ve gelecekte kimin küresel lider olacağını kendi aranızda tartıştınız! Ve dediniz ki “süper güç gitti, küresel liderler geldi!”  Bu düşüncede yalnız değilsiniz! Amerikan İstihbaratı raporu da sizinle aynı paralelde tahminler yürüttü!

Amerikan İstihbaratı yaptığı ayrıntılı bir çalışmanın sonuçlarını açıkladı.  Sonuçlar rapor olarak yayınlandı ve küresel boyutta ilgi yarattı! Amerikan İstihbarat kurumlarının çalışması gösteriyor ki 2030 itibariyle Amerika Birleşik Devletleri artık dünyanın süper gücü olmayacak. Amerikan ve Avrupa ekonomilerinin yerini, Asya ekonomilerinin alması bekleniyor.

Sözü geçen rapor, Amerikan devlet politikasına yön veren kurum ve kuruluşlara gelecek için planlamalarda yardımcı olmak amacıyla yapıldı. Sonuçlar, doğal olarak geleceğe dönük tahminler içeriyor. Esas itibariyle Amerikalıların çoğunluğunun 2030’da şehirlerde yaşayan, ileri teknoloji kullanan, iyi sağlık hizmetlerine sahip orta sınıftan oluşacağı ve Amerikan toplumunun diğer ülke toplumlarıyla daha iyi bağlantıda bulunacağı düşünülüyor.

Bu bağlamda ABD ve Çin arasında ilerlemiş yardımlaşma ve işbirliği de öngörülüyor.

Amerika’nın Irak ve Afganistan’dan çekilmesi durumunda daha az terörizm beklenirken, siberuzay terörizminin artabileceği düşünülüyor. Bir klavye darbesiyle ekonominin allak bullak olacağı günlerin yakın olduğu endişesi yaşanıyor.
 ABD gibi doğum oranı düşük, yaşlılık oranı yüksek ülkelerde ekonomik büyümenin yavaşlayacağı da bildiriliyor. 2030 itibariyle Çin’de ortalama yaşın da yükseleceği belirtilen raporda yaşam standartlarının beklendiği oranda sürdürülebilmesinin güçlüklerinden söz ediliyor.

Pakistan ve Nijerya gibi ülkelerde yaşayan ve insanca haklardan mahrum kalmış gençlerin su ve yiyecek için savaşmaya başlayacağı bildirilen raporda, bu tür sorunlardan en çok etkilenecek bölgelerin Afrika ve Ortadoğu olacağı dile getiriliyor. Hindistan ve Çin de bu çeşit sorunlardan muaf değil.
 Böylesi sorunların küresel boyutta büyüyebileceği ve küresel ekonomiyi çökerteceği tahminlerinin yer aldığı raporda, iklim değişikliği de hesaba katılarak hükümetlerin halkları beslemekten aciz hale gelebileceği bildirilmiş.

2030 yılının potansiyel dünyaları işte böyle karamsar bir tablo çiziyor.

Raporun sonunda politikaya yön verenler uyarılmış: Bu kötü gidişat bir nebze düzeltilebilir; eğer hemen şimdi birşeyler yapılırsa!
 Hemen şimdi neler yapılması öneriliyor?Enerji israfının önlenmesi, suyun dikkatli kullanılması ve randımanlı gıda üretimi yollarının aranması gerekiyor!

ABD ve Çin işbirliği çalışmalarında bulunursa küresel boyutta daha az sorun yaşanacağına da dikkat çekiliyor. Raporda değinilen diğer önemli konular küresel pandemiler (salgınlar) ve iklim değişikliği nedeniyle meydana gelebilecek kitlesel ölümler. Ayrıca rapor demokratik Çin ve reformlardan geçerek düzelmiş İran sayesinde küresel barışın sağlanabileceğini dile getiriyor.

Son tahlilde ABD ve Çin arasında bir füzyon oluşturulmasından söz ediliyor. Yani iki ülkenin ortak adım atması küresel liderlik için çözüm olarak öne sürülüyor.  Öyleyse öngörülen çözüm neymiş? 1 Süper Güç Yerine 2 Küresel Lider!

One thought on “1 Süper Güç Yerine 2 Küresel Lider!”

  1. mükemmel bir yazı..emeğinize sağlık

Comments are closed.