Okula Silahlı Saldırı


Cuma günü ABD’nin Connecticut eyaletindeki bir ilkokula yapılan silahlı saldırı dünyanın her yerinde saniyelerle duyuldu. Saldırıda 6 yetişkin ve 20 günahsız yavru yaşamını yitirdi.

Anababaların alabileceği en vahim haber çocuğunun ölüm haberi olmalı! İlkokula yapılan silahlı saldırı sadece ölenlerin yakınlarını değil, duyan gören herkesi yasa boğdu. Bu vesileyle dünyanın her yerinde, her ne nedenle olursa olsun, yavrusunu yitirmiş, annelere ve babalara sabır diliyorum.

Bir insan olarak, dünyanın neresinde olursa olsun, böyle bir vahşetin bir daha yaşanmamasını dilerim.

Bir anne olarak böyle bir olay sonunda, çocukların emosyonal ve mental sağlığını yakından izlemek gerektiğini hatırlatırım.

Bu noktada anababaların çocukları nasıl rahatlatabileceklerine dair bir iki şey paylaşmak istiyorum.

Küçük çocuklar rahatsız edici düşünceleri çizerek veya oyunla anlatarak rahatlarken, ilkokul yaşındaki çocuklar soru cevapla rahatlıyorlar. Ortaokul ve lise çocukları okulda kendi aralarında da konuşabildikleri için böyle bir olayın üstesinden gelmek onlar için nispeten daha kolay.

Uzmanlar anababaların çocuklarla konuşmalarını öğütlüyor. Birçok çocuk gibi benim çocuklarım da olayın şokunu henüz atlatmamışken, “Bizim okulda da böyle birşey olur mu?” sorusunu sormaya başladılar. Böyle korkunç bir olayın yaşanmasını asla ve asla istemesek de biliyoruz ki maalesef her yerde olabilir.

Uzman doktorlara göre bu tür durumlarda ebeveynlerin yapması gereken şey çocukların konuşmasına ve soru sormasına izin vermek; endişelerini ve korkularını rahatça dile getirmelerini sağlamaktır. Ebeveynlerin üzerine düşense cevaplarken açık ve dürüst olmaktır. Uzmanlar çocukların TV’de haberleri seyretmelerini tavsiye ediyor ancak küçük çocuklar için sürenin kısa tutulmasını öneriyor. Ayrıca uzmanlar “Böyle birşey senin okulunda olmaz!” şeklinde mesaj verilmesine karşı çünkü biliyoruz ki her yerde beklenmedik olaylar yaşanabilir. Çocukları rahatlatmak ve korkulardan sıyrılmış olarak okula göndermek için okul güvenliğinden kuşku etmemeyi öğütlümek gerekiyor. Okul görevlilerinin ve güvenlik güçlerinin her zamankinden daha dikkatli olduğunu söylemek yerinde olur.

Üzücüdür ki hayatta elim olaylar oluyor, kötü şeyler yaşanıyor ama çocukların kendilerini çaresiz ve korumasız hissetmemeleri için her fırsatta konuşmak ve destek vermek gerekiyor. Bu sayede emosyonel ve mental durumun boyutu da değerlendirilebilir.

Birçok çocuk böyle bir trajedinin ardından kısa sürede normal aktivitelere dönebilir ama bazı çocuklar o kadar kolay atlatamayabilir. Uzmanlar okul performansında farklılık, ilgi azlığı, arkadaş ve öğretmenlerle ilişkilerde değişme, şiddetli endişe, okulu reddetme, uykusuzluk, uykuda yürüme, kabus görme, başağrısı ve karın ağrısı gibi sorunlar görüldüğünde profesyonel destek almanın gerekli olacağını düşünüyor.

Okula silahlı saldırı korkunç bir trajediydi ve umarım bir daha asla yaşanmaz. Böyle bir facia hiç bir yerde, hiç bir ebeveynin başına gelmez. Allah yavruları anababalarına bağışlasın.