Ömrüne Ömür Katmak İçin Harekete Geç!


Ömrüne ömür mü katmak istiyorsun? Öyleyse bilgisayarın veya televizyonun başından kalk, ayağına rahat bir ayakkabı geçir ve yürüyüşe çık! Harekete geç!

Sizi harekete geçirmek için bilimciler bir kanıt daha sunuyor! En yeni bilimsel çalışmalardan biri şöyle diyor: Düzenli egzersiz yapan insanlar, hangi kiloda olursa olsunlar, egzersiz yapmayanlardan daha uzun yaşıyor!

Unutmayın kilonuz ne olursa olsun eğer hergün düzenli egzersiz yapıyorsanız, örneğin belirli bir mesafeyi yürüyorsanız, hiç egzersiz yapmayan yan komşunuzdan uzun yaşama olasılığınız daha yüksek!

Bu sonuçlar pasif ve durağan bir hayat süren, yani hareketsiz olanları harekete geçirebilir çünkü uzun bir yaşam vaad ediyor!  Hem de hafif seviyede düzenli egzersizden bahsediyor, bir de bunun üzerine kiloları kaybetmek zorunda olmadığınızı müjdeliyor! Yani kısaca diyor ki: Hareket etin, hareketli kalın!

İsveç ve ABD ortak çalışması olan bu araştırmada 650,000’den fazla insanın verileri toplanarak analiz edildi. Sonuçlar çok çarpıcıydı: Haftada 75 dakika yürüyüş ile yaşam beklentisi ortalama 2 yıl artıyor! Yani haftada 75 dakika bile yürümeyen yan komşunuza kıyasla siz 2 yıl uzun yaşayabilirsiniz.

Daha çok egzersiz, daha uzun yaşam demek oluyor. Örneğin haftada 150 dakika yürümekle hayat beklentisi 3.5 ila 4.5 yıl arasında artıyor. Hem aktif bir yaşamı olan hem de normal ağırlığa sahip kişilerin (Vücut Kitle İndeksi, 18.5 – 24.9), hareketsiz ve obezlere (Vücut Kitle İndeksi, 35 ve yukarısı)  oranla ortalama 7 yıl kazandığı  da bulunan sonuçlar arasında.

Hem hareketsiz hem de normal kilolu olanların, aktif ve obez sınırına yaklaşmış (Vücut Kitle İndeksi, 30-34.9) olanlara göre yaşam süreleri yaklaşık 3.1 yıl azalıyor.

Araştırma sonuçları PLoM Medicine dergisinde yayınlandı.  Diğer çalışmalar da buna benzer sonuçlar göstermişti. Örneğin Stocholm Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre fiziksel olarak aktif ve normal kilolu olanların yaşam süresi, hareketsizlere göre ortalama 6 yıl fazla bulunmuştu. Yani hareketli olup olmadığınız yaşam sürenizi belirliyor!

Ömrüne ömür katmak mı istiyorsun? Öyleyse hemen harekete geç! O bilgisayarın ya da televizyonun başından kalk, ayağına rahat bir ayakkabı geçir ve yürüyüşe çık! Harekete geç!

2 thoughts on “Ömrüne Ömür Katmak İçin Harekete Geç!”

  1. Yazini simdi okudum.
    Tamam… Ayagima rahat bir ayakkabi gecirip yuruyuse cikiyorum…
    Saat 4:41 am. Sabah oluncaya kadar beklesem olurmu ?
    (saka bir yana, yazin hosuma gitti.)
    Nevim

  2. Sevgili Fatoş hanım,
    Bizlere yolladığınız bu faydalı mailler için ben ve forvet ettiğim arkadaşlarım adına
    çok teşekkür ediyorum..
    Sağlık ve sevgiyle kalın.. Nefise Çolakoğlu

Comments are closed.