Yüksek Tansiyon Beyni Yaşlandırıyor


 

Yüksek tansiyon beyin yaşlanmasına neden oluyor, ve hasar 40’lı yaşların başında bile meydana gelebiliyor.

Beyinde hasar kan basıncı yüksek seyreden orta yaşlılarda, ama henüz yüksek tansiyon eşiğine ulaşmamışlarda bile görülebiliyor.

Araştırmacılar 600 kadar orta yaşlı (ortalama 39 yaş) katılımcıyı incelediler. Katılımcıların kan basıncı ölçüldü ve beyin MRI (emar) çekildi.

Hem yüksek tansiyonlularda, hem de kan basıncı yükseldiği halde henüz yüksek tansiyon eşiğine gelmemişlerde hızlı beyin yaşlanması gözlemlendi. Hızlı beyin yaşlanmasının yanında beyinde ak maddede yapısal hasar, gri maddede de bütünlüğü zedeleyici hasar oluşturduğu anlaşıldı.

Yüksek kan basıncının felçlere ve kalp hastalıklarına neden olduğu ve tedavi edilmediğinde ölümcül olduğu bilinir.

Bu çalışma kan basıncının yükselmesiyle orta yaşlıların beyinsel hasarını açıklayan ilk çalışmadır.

Aynı zamanda çalışma sonuçları tansiyonla ilgili beyin hasarının ömür boyu sürdüğünü de açıklamaktadır. Daha önceki çalışmalar kan basıncının yaşlıların beyinsel aktivitesinde azalmaya yol açtığını kanıtlamıştı.

Araştırmacılar sonuçlara bakarak halka verilecek mesajın çok açık olduğunu söylüyorlar:

“İleri yaşlarda beyinsel faaliyetlerin devamı için tansiyon seviyesini bilmek ve belirli bir seviyenin üzerindeyse tedavi yoluna gitmek gerekiyor.”

“Yüksek tansiyon beyinsel yapıda hasara neden oluyor ve beyni yaşlandırıyor” diyen bu çalışma 31 Ekim 2012 tarihi itibariyle the Lancet Neurology online dergisinde yayınlandı. Aralık ayında derginin kağıt baskısında da yayınlanacak.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir..

Yiyecekler ve Beynimiz
Kadınlar Erkekleri Geçti
Kan Grubun Nedir?
Depresyon ve Felç
Süper Meyve Neden İyidir?