Doğal Depresyon Tedavileri


İki yeni çalışmanın sonuçlarına göre alternatif depresyon tedavileri işe yarıyor. Bu, özellikle hamileler için müjdeli haber çünkü bebek bekleyen kadınların depresyon ilacı kullanması riskli sonuçlar doğurabiliyor.

BBC haberlerinde verilen bilgiye göre, depresyon ilacı alanların üçte ikisine ilaçlar fayda etmiyor. Böyle durumlarda doğal yöntemlere başvurmak netice veriyor. Doğal depresyon çarelerine en güzel örnek domates olarak veriliyor. Domates tüketen hasta bir yandan bilişsel davranışçı tedavi alırsa olumlu sonuç alınabiliyor.

Depresyona karşı domates:

Afektif Bozukluklar isimli derginin Ocak 2013 sayısında yayınlanacak olan bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre haftada iki domates tüketmek depresyona karşı doğal bir tedavi oluşturuyor. Araştırmacılar bu sonuçlara varmadan önce 986 yaşlı Japonun sağlık ve diyet içerikli tıbbi kayıtlarını incelediler. Sonuçlar gösterdi ki hergün domates tüketenlerin depresif bozukluğunda yüzde 52 düzelme oldu. Haftada 2 ila 6 kez domates yiyenlerin depresyon riski yüzde 46 oranında azaldı.

Domates likopen içeren bir meyvedir (ya da sebzedir). Likopen domatese kırmızı rengini verir ve aynı zamanda vücut hücrelerinde oluşan hasarı önleyici özelliğe sahiptir.

Diğer bir çalışma, konuşma terapisini içeriyor.

Bu çalışmada 234 depresyon tanısıyla tedavi edilen hastaya bilişsel davranışçı tedavi uygulandı (konuşularak yapılan pskioterapi). Bu çalışmanın sonuçları The Lancet dergisinde yayınlandı.  Deneklerin ortak özelliği, kullandıkları depresyon ilaçlarının fayda etmemesiydi. Hastalara 6 ay boyunca verilen konuşma terapisi, hastaların yüzde 46’sında düzelme ile sonçlandı. Oysa konuşma terapisi almayanların yüzde 22’sinin depresyon semptomlarında düzelme görüldü.

Doğal depresyon tedavilerinin özellikle hamilelere ümit veriyor çünkü depresyon ilaçları sakat doğumlara veya düşüklere neden olabiliyor. Uzmanlara göre hamileler Zoloft, Prozac ve Paxil gibi ilaçları almak yerine doğal yöntemleri seçebilirler çünkü bu ilaçların sakat doğumlara neden olduğu biliniyor. Yalnız şunu hatırlatmakta fayda var: Yukarıda sayılan ilaçların sakat doğumlara neden olduğunu kanıtlarken, bilinen etik nedenlerden dolayı, hamileler kullanılmadı. Onun yerine gebe labratuar hayvanları üzerinde deney yapıldı. Hamile deney hayvanları üzerinde yapılan depresyon ilacı incelemelerinin hemen tamamında cenin zarar gördü.

Uzmanlara göre:

Domates yemekle depresyon riskini azaltabilirsiniz. Depresif hissediyorsanız domates tüketerek depresyondan kurtulabilirsiniz. Domates yemek ve konuşma terapisi birarada olduğunda depresyon ilaçlarına başvurmak zorunda kalmayabilirsiniz. Ama önce doğal depresyon tedavilerinin sizin için uygun olup olmadığını kendi doktorunuzdan öğrenmelisiniz çünkü depresyon tedavisi kişiye özeldir ve her yöntem herkes için geçerli değildir.

domates depresyonu iyilestirebilir

Depresyona “DUR” diyen yiyecekler..

Yiyecekler ve Psikolojimiz

One thought on “Doğal Depresyon Tedavileri”

  1. Domatesle hal olsa ne kolay olurdu hayat
    Ayrıca ben depresyonumu seviyorum
    Beni motive ediyor
    Buna ne buyurulur
    Psikologlar normal olduğunu söylüyor
    Hasi bakalım yorumunuzu beklliyorum

Comments are closed.