Parlak Işık Depresyona Neden Oluyor


Yeni sonuçlanan çalışmalardan biri, parlak ışığa maruz kalan farelerin depresyon belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı.

Çalışma bulgularına göre uzun süre ışığa maruz kalmak stres hormonunu tetikliyor, sonuç olarak depresyon belirtileri ortaya ciiyor.

John Hopkins Üniversitesinin araştırmaları da hem parlak ışığın depresyona neden olduğunu hem de depresyonun insanların öğrenme kabiliyetini azalttığını ortaya çıkardı.

Nasıl?

Araştırma sırasında labratuar fareleri 3.5 saat ışığa maruz bırakıldıktan sonra yine aynı süre boyunca karanlıkta tutuldular. Belirli bir süre sonunda farelerin üremediği ve iştah kaybına uğradığı anlaşıldı ki bu da depresyon olarak değerlendirildi.

Araştırmacılara göre insan gözündeki belirli hücreler (ipRGCs) parlak ışıkla aktif hale geliyor. Buradan beyne gönderilen sinyaller hafızayı, ruh halini ve öğrenme becerilerini etkiliyor.  Kısaca, parlak ışıkta çalışmak zorunda olanlar ya da sürekli parlak ışığa maruz kalanların stres hormonu salgıladığı ve bunun da bir süre sonra depresyona neden olduğu açıklandı.

Deney fareleri bu deney sırasında oldukça fazla kortizol (stres hormonu) salgıladı. Dipnot olarak şunu belirtelim, daha önceki araştırmalara göre bu hormonun öğrenme kabiliyetini azalttığı açıklanmıştı. Depresyona giren deney farelerine Prozak (yaygın olarak kullanılan antidepresan) verildi ve hayvanların iyileştiği gözlemlendi.

Uzmanlar parlak ışığın depresyona neden olduğunu söyledikten sonra uyarıyoarlar: gerekli olduğu sürece parlak ışık kullanın. Bunun için karanlık bir ortamda kullanılan laptop (dizüstü) ve tabletten yayılan parlak  ışık da giriyor.

 

2 thoughts on “Parlak Işık Depresyona Neden Oluyor”

  1. Parlak ışıktan bahsettiğiniz hangi tür lambanın sınıfına giriyor ?
    Mesela bende tasarruflu lambadan rahatsız oluyorum. Sanırım tasarrflu ampül kelvin değeri bizim kullandığımız duylu ampüllerle aynı değil. Diğer taraftan tasarruflu lamba yanığında zaman içince beni rahatsız eder derece ışık kaynağı yükselmekte.

    1. Aslında sonuçlar sadece tavandan ya da abajurdan gelen ışıktan bahsetmiyor..
      Bu tip ışıklarla birlikte “karanlık bir ortamda” dizüstü bilgisayardan ya da tablet bilgisayardan gelen parlak ışığın da depresif hislere yönelttiğini, bunun da ötesinde öğrenme kabiliyetini azalttığını bildiriyör..

      Sonuçlar hem içinde bulunduğumuz ortamda daha az ışıklı bir ambiyan, hem de elektroniklerden gelen ışıklarda dim (azaltılmış) ışık tavsiyesi içeriyor..

Comments are closed.