Avustralya’da Artan Sıcaklık


Haritadaki mor bölgenin hava sıcaklığı kaç derece biliyor musunuz? Tam tamına 54°C! Burası Avustralya, oldukça sıcak ve ısı artıyor!

Bir süredir Avustralya yanıyor! Sadece yaz sıcağından değil, orman yangınları nedeniyle ortalık yanıyor!  Kırsal alanda dehşet veren alevler önüne gelen herşeyi yutuyor, felaket ve korku saçıyor.

Avustralya sıcak bir ülke. Haritadaki renkler 40 seneyi aşkın bir zamandır  aşağı yukarı aynıydı ta ki 2013’e kadar. Avustralyalı meteorlojistler haritanın orta yerine mor rengi daha yeni eklediler çünkü o bölgede sıcaklık 50 derecenin üzerine tırmanmış durumda. Bu bölgede daha önceki en yüksek hava sıcaklığı 1960 yılında 50.7°C olarak kayıtlara geçmiş. Oysa şimdi bu bölgede 54°C gibi korkunç bir sıcaklık yaşanıyor.

Avustralya’ya gidenler bilir, özellikle güneyinde tahammül edilmez sıcak dalgaları söz konusudur. Ülke güney yarım kürede yer aldığı için, kuzey yarım küre kış yaşarken, Avustralya yaz yaşar. Aralık’tan Şubat’a kadar yaz sıcağı yaşanır ancak son günlerde hissedilen sıcaklık daha önce görülmemiş. Örneğin Sidney’de gece yarısı gündüze göre daha serin ama sıcaklık 35°C’nın altına inmiyor!

Ne dersiniz? Yeterince sıcak mı?

Üstüne üstlük son günlerde kontrolsüzce yayılan orman yangınları ülkeyi risk altına koymuş durumda.. Avustralya resmi yetkilileri durumu katastrofik (felaket) olarak niteliyorlar ve yüksek oranda can ve mal kaybı bekliyorlar.

Avustralya sıcakları dünyanın diğer yerlerinde yaşayanları neden ilgilendirsin?

Malum, küresel ısınmadan bahsediyoruz. Maalesef Avustralya’da artan sıcaklık küresel ısınmayı hat safhaya ulaştırmış durumda!

2 thoughts on “Avustralya’da Artan Sıcaklık”

  1. Ilginç. Çünkü ekvatora yakınlık yönünden bakıldığında Avustralya ‘nın güneyinin değil kuzeyinin daha sıcak olması beklenmeliydi. Çünkü güneş ışınları ekvatora yakın bölgelerde daha dik gelir.

    1. Sadece Avustralya değil Tazmanya için de aynı şey geçerliydi. Geçen hafta Tazmanya’nın güneyi de kavruluyordu ama Tazmanya icinde kuzeye hareket ettikçe sıcaklığın arttığını hissetmek mümkündü.

      Son zamanlarda “bildiklerimizden yola çıkarak” doğa olaylarını anlamak ve/veya tahmin yapabilmek de güçleşti sanki..
      Esenlikler..
      Fatoş

Comments are closed.