Amerika’yı Ne Sanıyordunuz?

 

Bu soru ciddi bir sorudur: Siz Amerika’yı Ne Sanıyordunuz?

Amerika’da halk sağlığı çalışanlarının “Amerikan halkı neden sağlıksız?” sorusuna cevap bulamayıp delirme aşamasına geldiğini biliyor musunuz?

Amerikalılar Batı Avrupa halkıyla karşılaştırıldığında daha sağlıksız, hayat beklentisi daha düşük ve daha çok hastalıktan muzdarip!

Olumsuz şartlar bütün yaş gruplarını kapsıyor; yani 0-75 yaş grubundaki çoğunluk için geçerli.

Şaşırdıysanız ve inanmakta güçlük çekiyorsanız çalışmanın National Research Council ve Institute of Medicine tarafından gerçekleştirdiğini bilmenizde yarar var.

“Bu olsa olsa fakir Amerikalıların gerçeğidir” diyorsanız daha da sürpriz olmaya hazırlanın çünkü varlıklı Amerikalılar ve sağlık sigortasına sahip olanlar bile Avrupalılardan daha sağlıksız.

Aslında burada okuduklarınız yeni değil, onlarca yıldır Amerikalıların Avrupalılardan daha sağlıksız olduğu biliniyordu ama böyle bir çalışmanın sonuçları  tahminleri doğruladı.

Bu çalışmanın diğerlerinden farklılığı ve daha önceden bilinenleri kesinleştirmesinin nedeni nedir?

İlk kez değişik hastalıklara bakıldı, sakatlanmalar ve davranışlar incelendi. Sonuçlar Avustralya, Kanada, Japonya ve Batı Avrupa ülkelerinin halklarıyla karşılaştırıldı.

Bildiğiniz gibi bebek ölüm oranı toplumların refah seviyesini belirleyen değerli bir ölçümdür. Amerika’da bebek ölüm oranları düşmek yerine artmaktadır, keza düşük ağırlıklı doğumlar. Sakatlanmalar, cinayetler, 13-19 yaş grubunda hamilelikler, zührevi hastalıklar, HIV/AIDS, uyuşturucu alışkanlığıyla ilgili ölümler, obezite, diyabet, kalp hastalıkları, kronik hastalıklar ve maluliyet gibi problemler, diğer gelişmiş ülkelerden daha kötü oranlarda belirlendi.

Bu hastalıkların büyük kısmı ürkütücü bir boyutta bebekleri ve çocukları etkilemekte. Fakat tüm bunların yanında birkaç olumlu şey ile belki de daha sağlıklı yaşam yeni nesillere aktarılmakta. Örneğin şehir bahçeciliği git gide popüler hale gelmekte. Bahçeli evlerin önünde sebze bahçesi görmek, balkonların bahçeli ortamlara dönüştüğünü görmek yaygınlaşıyor ki bu sayede insanlar organik ürün alıyor. Toprak, su, hava ve gıdalardaki zehirlerin varlığından daha fazla haberdar artık sokaktaki Amerikalı.. Şu yazıda tüm bunları görebilirsiniz. Genetik yapısı değiştirilmiş yiyecekler de herkesin rahatlıkla tüketeceği şeyler değil. Ayrıca süper gıdalar Amerikalılara her zaman cazip gelmiştir. 

Tekrar soruyorum: Siz Amerika’yı Ne sanıyordunuz?

obez amerikali

1 Süper Güç Yerine 2 Küresel Lider!

 

2 thoughts on “Amerika’yı Ne Sanıyordunuz?”

  1. Eğitim düzeyi, yıllık gelir ve öğrenim düzeyiyle doğru orantılı artmadığı sürece bu durum normal bence 🙂

  2. Kanaatimce ABD de zenginliğine rağmen, sistem insan odaklı değil. Para ve Teknolojik sistemler odaklı bir ülke olarak çalışmaktadır. Durum bu olunca, teknolojik olarak genetiğini değiştirdiği gıdaları insanlara yediriyor. şışmanlığı ve sağlıksızlığı körüklüyor. Sonra da hastalanmasına sebep olduğu insanları iyileştirmek için yeni keşfettiği ilaçları ABD de ve dünyanın diğer ülkelerine satarak para kazanmaktadır. Ancak, İnsanlar genetiği değiştirilmiş gıdalardan ve insan bedeni ile uyuşmayan ilaçlarla hastalıkların artmasına neden olmaktadır. Yaratan ve Yaşatan ALLAH, gıda genetiğinin değiştirilmesini uygun görmemektedir. Gıda genetiğini değiştirenlerin ceza göreceklerini belirtmektedir. Bakara suresi 211 -İsrâil oğullarına sor; onlara nice açık âyetler verdik. Kim, Allâh’ın kendisine gelen ni’metini değiştirirse bilsin ki, Allâh’ın cezâsı çetindir.
    Saygı ve Selamlar
    Yusuf YAMAN

Comments are closed.