Jetgiller, Yaratıcı düşünce ve iPhone


 

NBC televizyon kanalında Brian Williams ile röportaj yapan Apple CEO’su Tim Cook; “Ben Jetgilleri çok severdim. Şu anda elimdeki bu akıllı telefon [iPhone] sayesinde Jetgiller’i yaşıyoruz” diyerek yaratıcı düşüncenin gücünü dile getirdi.

Jetgilleri bilmeyenler için kısa bir özet:

Jetgil ailesinin en büyük özelliği fütüristik olmasıydı. 80’li yıllarda TRT’de gösterilen çizgifilm, özellikle çocukları uçan arabalar, hizmetçi robot ve video konuşmalarıyla etkilemişti.

Tim Cook telefonu göstererek “Jetgiller’i yaşıyoruz” derken aslında çok yerinde bir betimleme yaptı. Çocukken yaratıcı ve yenilikçi görseller izleyen, yayınlar okuyanların ileride bu yaratıcılığı topluma mal edebileceğini vurguluyordu.

Yaratıcılık, seyretmekle ve okumakla elde edilebileceği gibi bazıları için bizzat uğraşmak ve kendi eserini dizayn etmek anlamına gelir. Bu da fırsat verilmesi anlamındadır.

Kanımca okullarda yaratıcılık aşılayan çalışmalara her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Çocuklara belirli beceriler verilmeli ama maalesef birçok okulda ilk ve tek önem gösterilen konu akademik dersler. Bana öyle geliyor ki en çok değer verilen konular matematik ve fen! Oysa yaratıcı düşünce olmadan akademik başarı güdük kalır.

Yaratıcı düşünce nedir?

Problemlere ve durumlara bambaşka bir bakış açısı getirebilme yetisidir. Büyüklerin ve öğretmenlerin yaratıcı düşünce tohumlarını serpebilmeleri için çocukları beyin fırtınasına maruz bırakmaları gerekir. Küçük beyinlerin yeni çözümler bulmasına, anlamsız bile olsa düşüncesini söyleyebileceği ortamlara izin verilmelidir.

Yaratıcı düşünceye sahip insanlar daha önce yapılmamış bir şeyi ortaya çıkarabilir, halihazırda kullanılan bir metodu daha kolay ve çabuk hale getirebilir veya yapılagelen bir şeyin üzerine yenilikler ekleyerek hayatı kolaylaştırabilir.

Bazıları yaratıcı düşünceyi ayaküstü şaka yapabilme becerisine benzetiyor.  Şaka yaptığımızda bir şeyin ilk halini alıp gülmeceye dönüştürebiliyoruz. Yaratıcı düşünceye sahip insanlar bunu yaparken, bağlantıları kolayca ve çabucak görebiliyor. Yani aslında bu insanların bilinci uyanık, öyle ki bağlantıları anında bulup olayı şaka haline getirebiliyorlar. Anında şaka insanlar zeki bağlantıların peşinde olan, bilinçlerini sürekli uyanık tutan ve konuşmaktan çekinmeyen insanlardır.

Başka bir deyişle bu insanlar kutunun dışında düşünebiliyorlar. Tim Cook TV’de konuşurken şakacı bir yanını göremedim, tam tersine asabi bir hali vardı. Bence onun yaratıcılığı çocukluğunda trans halinde seyrettiği Jetgiller’den geliyor. Devamında fırsatları iyi değerlendirerek gelmek istediği yere ulaşması da zekasını gösteriyor.

Jetgiller sayesinde yaratıcı düşünce sahibi olan Tim Cook ve kuşağı günümüz çocuklarına ilham olsun! iPhone gibi icatlar sadece bir başlangıç olsun. Sıra uçan arabalara ve evde yardım eden robotlara gelsin! Şöförsüz arabalar artsın!