2013 Grip Sezonu


Neler Oluyor: 2012-2013 grip sezonu geçen seneye kıyasla bir ay erken geldi.  Henüz Ocak ayının ortalarındayız. An itibariyle ABD’de birçok grip vakası ve ölümler meydana gelse de halk sağlığı yetkilileri gidişatı öyle çok korkunç görmüyorlar. Durumun olumlu yönde değişeceğine dair inançları yüksek. Bu arada.. Grip sezonu Ekim ayında başlar Mayısa kadar devam eder. En şiddetli aylar genelde Ocak ve Şubattır.

Grip Aşısı: Bu senenin grip aşısı ile “etrafı kırıp geçiren grip çeşidi” birbirine uyumlu. Aşının yüzde 62 koruyucu etkisi var. Bu oran bir grip aşısı için oldukça yüksek ve etkindir. Halk sağlığı görevlileri, aşının 6 aylıktan itibaren herkes için uygun olduğunu söylüyor.

Kimler Daha Dikkatli Olmalı: 65 yaş üzeri ve 5 yaş altı bireylerin özellikle dikkatli olmaları öneriliyor.

Nasıl Korunabiliriz: Aşı yaptırmanın ötesinde ellerin sabunla sık sık yıkanması öneriliyor. Elleri ağız, burun ve göze götürmemek de öneriler arasında. Hasta kimselerden uzak durmak, aksıran tıksıran hapşuranlardan kaçınmak ve hapşururken ağzı kol ile kapatmak gerekiyor. Hiç kimsenin yiyecek ve içeceğini paylaşmamak, kap kacağını kullanmamak öneriliyor. Bir de grip-savar yiyecekler var!!

Tedavi: Hafif grip vakalarında evde dinlenerek, bol bol sıvı tüketerek iyileşmek mümkün. Grip ileri seviyede seyrediyorsa doktora gitmek şart. Doktor anti-viral ilaç ya da uygun bir ilaç yazabilir. İlacın yanında bol bol çorba, su ve spor içeceklerinin tüketilmesi hastalığı çabuk atlatmak için gereklidir. Grip viral bir enfeksiyondur, antibiyotik kullanılmaz.

Grip mi Soğukalgınlığı mı: Bu mevsimde sadece grip olmuyoruz. Soğukalgınlığı mikrobu de tehlike saçıyor. Çoğu kez grip mi soğukalgınlığı mı olduğunun ayırdına varmak zordur. Buna rağmen soğukalgınlığında burun akması, boğaz ağrısı, ve hapşuruk mevcuttur. Gripte ise ateş, üşüme, yorgunluk, halsizlik, başağrısı ve genel vücut ağrısı hissedilir ve hastalık 3-6 saat gibi kısa bir sürede belirginleşir. Bakteriyel hastalıklarda doktor tavsiyesi ile antibiyotik alınır ama viral olan her hastalıkta antibiyotik tavsiye edilmez. Lütfen antibiyotikleri kullanırken duyarlı olalım.

Herşey küresel! Dünyanın bir ucunda olan herhangi birşey artık hepimizi ilgilendiriyor! 2013 grip sezonu hızlı gelse de yetkililer durumu kontrol altında tuttuklarını dile getiriyor, umarız öyledir!.

Grip içerikli diğer yazılarım:

Ortadoğu Virüsü

Hava Raporu Gibi Grip Raporu

Bu Sene Grip Sezonu Erken Geldi

Yetişkinler de Aşı Olur

Halk Sagligi Nedir? 

Grip Sezonu ve Aşı

5 İyi Alışkanlık

 

One thought on “2013 Grip Sezonu”

Comments are closed.