Egzersizin Mental Katkısı


Yoga yapanlar, trekking gruplarına katılanlar, tenis oynayanlar, yüzenler, bisiklet pedalı çevirenler ve yürüyüş sevenler bilir ki egzersiz fiziksel açıdan iyi sonuçlar doğurur. Ama ya egzersizin mental (akıl ve ruh) yönünden katkısını biliyor musunuz?

Egzersiz sayesinde beynimiz endorfin (bir anlamda iç uyuşturucu) hormonu salgılar ve depresyonu engeller.

Egzersiz sayesinde kaslarımız şekillenir, kilo artışı engellenir, kan basıncı düşer ve kalp sağlık bulur. Ama egzersizin ruh halimize yaptığı iyi etkiyi pek görmeyiz. 2008 yılında Uluslararası Sosyal Psikoloji Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre egzersiz “ileri seviyede mental sorunları” olan kimselerin iyileşmesine yardımcı oluyor.  Etkin Psikiolojik Bozukluklar Dergisinde yayınlanan bir başka çalışma sonucuna göre psikiatrik hastalar yürüyüş programlarına katılarak akli bozukluk semptomlarının azalmasına katkı sağlayabiliyor.

Öncelikle egzersiz endofrin salgılamaya yardım eder ki bu sayede ruhsal bozukluklar ve depresyon kontrol altına alınabilir. Mayo Clinic tarafından bildirildiğine göre immun (bağışıklık) sistemi kimyasallarının azalması depresyonu azdırmaktadır. Buna karşın egzersiz, yani fiziksel aktiflik, uyku verir ve uyku ile vücut ısısı artar ve dolayısıyla sakinleştirici etkisi görülür.

Egzersizin psikolojik çıkarlarından öte, sosyal çıkarları vardır. Egzersiz yapanlar genelde kendilerine daha çok güvenen bireylerdir çünkü hedeflerine ulaşma konusunda kararlı hale gelirler. Dış görünüşlerinin de bunda etkisi vardır çünkü iyi göründüklerini bilirler ve bu sayede belirgin bir güven kazanmışlardır.

Egzersiz elem ve tasayı da azaltır. Sosyal bakımdan daha aktif olmaya yarar. Stres ve öfkeyi azaltır.

Duke Universitesinde yapılan bir çalışmaya göre egzersiz, psikolojik bozukluklarda önerilen ilaçlar kadar etkin olabiliyor. Bu çalışmada 156 mental hasta 3 gruba bölündü. Birinci grup sadece egzersiz yaptı. İkinci grup antidepresan ilaçlar kullandı. Üçüncü gruptakiler hem ilaç aldı hem de egzersiz yaptı.  Toplam 16 haftanın sonunda katılımcıların üçte ikisi depresyondan kurtulmuştu. En iyi sonuç gösterenlerse hem ilaç kullanan hem de egzersiz yapanlardı.

Uzmanlar haftada 150 dakika, yani günde yaklaşık 30 dakikalık egzersiz ile hem fiziksel hem mental sağlığın korunabileceği görüşünde. Bunun için günlük 20şer dakikalık yürüyüşlere çıkmanız bile yeterli. Size uygun bir egzersize başlayın, bırakmayın, sürenin kendiliğinden arttığını çünkü bünyenizin artış istediğini göreceksiniz. Egzersizin fiziksel ve mental yararlarını da hissedeceksiniz.

 

3 thoughts on “Egzersizin Mental Katkısı”

  1. kulluk için kılınan namaz da akıl ve ruh sağlılğı için faydalıdır diye düşünüyorum.Bir uzman olarak katılırmısınız bilmem

    1. Ben buna gönülden katırlırım. Maneviyatla gelen huzur, başka kaynaklardan aynı tatla gelmiyor.
      Yorum için teşekkürler.
      Fatoş

  2. İnandıklarınız kendinize saklayın. Bilimsel deneyim ve gözlemlere dayanılarak birşeyler anlatılmaya çalışılıyor. Din uğruna dünyanın yaşanmaz haline geldiğinin insanların öldürüldüğünün hala farkında değil misiniz?Din iman peşinde koşanlar bu ülkede görünüm olarak yuvarlak bir topa benziyor. Vucudunuze iyi bakmanız ayette yazıyor benden iyi bilirsiniz

Comments are closed.