Twitter Nasıl Daha Anlamlı Kullanılır?

Soru: Twitter Nasıl Daha Anlamlı Kullanılır?

Gördüğüm kadarıyla Twitter gibi etkili bir sosyal medya oldukça gereksiz yere meşgul ediliyor. Twitter duvarımda en çok gördüğüm tweetler çalıntı tweet’ler. Bir grup insanın diğerlerine hoş görünmek için yaptığı RT’ler ve aşk acısı çeken ergenlerin tarifi mümkün olmayan gereksizlikte yazıları. Bir de küfürcü kullanıcılar ve maç çığırtkanları var.

Twitter’i manasızca kullanan kalabalığa soruyorum: Böyle etkili ve güçlü bir sosyal ortamı iş aramak için kullanmayı düşündünüz mü?    

Kariyer değişligi düşündüğüm şu günlerdeb Twitter’in iş ararken etkin bir araç olduğuna dair bir yazı okudum. İşinize yarayabileceğini düşünerek özet paylaşıyorum.

Sosyal Medyada Neler Kazanıyoruz?

  • Kendinizi tanıtmanın yollarını bulun. İsminizi kullanarak hangi dalda iş aradığınızı bildiren tweet’ler gönderin. İsminizi kullanmak istemiyorsanız blog linkinizi verebilirsiniz. Bir de yüzünüzü gösteren fotoğraf eklemeniz tavsiye ediliyor.
  • Tweet yazarken 140 karakterin tamamını kullanmaya çalışın. İş aramaya ilişkin yazdığınız tweetlerin akılda kalıcı olmasına dikkat edin. İlgilendiğiniz alanla ilgili, manalı, profesyonel tweetler gönderin. Örneğin: Benim adım XYZ, ABC Üniversitesinden mezunum. ŞuBu konuda bilgiliyim..” gibi. Ayrıca LinkedIn hesabınıza bağlantı yapmanız da bir artı olarak değerlendiriliyor.
  • Twitter ortamında, ilgilendiğiniz endüstrinin yetkililerini ve liderlerini bulup takip edin. Bu şahısların zaman zaman yeni açılan iş fırsatlarını duyurduğu biliniyor.
  • İlgi alanınız olan endüstrinin liderlerinin tweetlerini RT edin. Retweet konusunda dikkatli olun;  haftada en fazla 5 RT uygun görülüyor. Daha fazlası “ileri gitmek” olarak nitelendiriliyor.
  • Hashtag kullanin. Hashtag iş avında gerekli bir yöntem çünkü hashtag’larla endüstri uzmanlarını araştırmak kolaylaşıyor.
  • İlgilendiğiniz alanda yapılan profesyonel tartışmalara katılın.  Bu tür katılımlar çok önemli  çünkü bildiğinizi ve istekli olduğunuzu gösteriyorsunuz. Hatta kimi zaman İnsan Kaynakları yetkililerinin bulunduğu,  CV ve başvuru konularında tavsiyelerde bulundukları hatırlatılıyor.
  • Konuşma başlatın. Twitter sayesinde daha önce ulaşmayı hayal bile etmediğimiz kişilerin samimi yazılarına ulaşabiliyoruz. Bazen böyle kimselerle konuşma başlatmak zor olabilir ama uzmanlar “Merhaba. XYZ şirketinde yaptığınız çalışmaları merak ediyorum. Beni bu konuda kısaca bilgilendirir misiniz?” gibi bir tweet’le başlanabileceğini, bunun hiç de tuhaf olmadığını dile getiriyorlar.

İş arıyorsanız Twitter’i daha anlamlı kullanmayı öğrenin, öğretin.

Twitter’in gücüne inanıyorum!