Egzersiz ve Hafıza


Fiziksel sağlık ve zihinsel sağlık birbirinden ayrılmamalıdır. Biri bozulurken diğerinin de bozulduğu bilinmelidir.

Fiziksel olarak aktif insanların ilerlemiş yaşlarda keskin bir hafızaya sahip oldukları bilinen bir gerçektir. Fiziksel aktivitenin, yani egzersizin, ne kadar yapılması gerektiği tam olarak bilinmese de uzmanlar her fırsatta düzenli orta karar egzersizin gerekliliğini vurguluyorlar.

Orta karar egzersize örnek olarak tempolu yürüyüşler, sabit bisiklette pedal çevirme, suda aerobik ve kompetitif (yarışırcasına) oynanan masa tenisi verilebilir.

İleri seviyede egzersize örnek olarak koşma, ileri seviyede aerobik, folklor, dans ve tenis verilebilir.

Bir süre önce katıldığım konferanslardan birinde anlatıldığına göre fiziksel aktivite hafızaya birkaç değişik yönden etki ediyor. Öncelikle yüksek tansiyon, diyabet ve felç risklerini azaltıyor. Akciğer ve beyin için çok gerekli çünkü bol oksijen almamıza neden oluyor.

En yeni çalışmaların ışığında bazı yeni deliller de ortaya çıkmış durumda. Örneğin egzersiz sayesinde beyin hücreleriyle yeni bağlantılar kuruluyor ve bu da hücreler arası iletişimi güçlendiriyor. Egzersizin beyin hücrelerini beslediği de bilinir ki bu da felçleri veya diğer beyin hasarlarını önlemeye yarıyor.

Günlük yaşama egzersiz katmak isteyenler şunları deneyebilir:
  • Yürünebilecek her yere yürümek
  • Egzersiz için zaman ayırmak, arkadaşla veya eşle birlikte fiziksel aktiviteler planlamak
  • Asansör olsa bile merdivenleri tırmanmak
  • Bahçede uğraşmak
  • Ev temizliği yapmak

Egzersiz hafızayı doğrudan ilgilendiren bir aktivite olduğundan, fiziksel hareketlilik mental sağlık için de gerekli.