İlişkilerin Sürdürülebilirliği


Bilimsel çalışmaların sonuçlarının açıklanması bile ticari günlere denk getirilmeye başladı! Sevgililer Günü yaklaşırken ilişkilerin sürdürülebilirliğine ait bilimsel bir çalışmanın sonucunun paylaşılması buna bir örnek.

İllinois Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın sonuçları ilişkilerin sürdürülebilmesi için 5 öneri getiriyor: Açıklık, iyimserlik, güven, yardımlaşma ve sosyal ortam paylaşımı. Araştırmacılara göre listedeki 5 maddeden birini yapan kişinin diğerlerini de göz önünde bulundurma olasılığı çok yüksek.

Listedeki maddeler ilişkinin günbegün huzur içinde sürdürülebilmesi için gerekli. İşte hergün için 5 öneri:

  1. Doğru söylemek, dürüst olmak: Daha önceki çalışmalar kanıtlamıştır ki dürüst olmak sağlıklı olmak için gerekli. Son zamanlarda daha çok yalan söyler mi oldunuz? Doğru insan olmak için yapılacak şey bebek adımlarıyla işe başlamak; küçük küçük! Partnerinizin duymak istediği doğruları sayarak işe başlamanız öneriliyor. Örneğin iş çıkışı arkadaşlarınızla birşeyler içeceğinzi söylediniz ve eve düşündüğünüzden geç geldiniz.  Akşamla ilgili negatifleri değil pozitifleri öne çıkarmanız öneriliyor: Yemekte yapılan konuşmaların bağlantılar kurmaya yardım etmesi gibi, dönüşte eve rahatlıkla gelmişseniz bunu belirtip iyi bir uyku çektiğinizi söylemeniz gibi.
  2. Tartışmalarda gülümsemek: Kadınlar beden dilini daha iyi çözüyor. Örnegin gülümsemek vücut dilinin parçasıdır. Arkadaşça tartışmalar iyi niyetli ve güvenli ortamlar oluşturuyor.
  3. Küçük şeyler yekün tutuyor! 25 yıl önce 373 evli çift üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları bugün hala geçerli! Karınıza ne kadar güzel göründüğünü söylemeniz çok iyi bir strateji! Böyle bir iltifatı yüzüne söylemediyseniz email ile belirtmeniz öneriliyor. Karınızın yuvanız için yaptıklarına karşılık böyle minik bir iltifat çok hora geçiyor!
  4. Yardımlaşma: Montclair State Üniversitesinin 7.000 evli çift üzerinde yaptığı çalışmanın sonucunda anlaşılmıştır ki evde karısına yardım eden kocalar daha çok ve zevkli cinsellik yaşayabiliyor. Çünkü çalışma sonuçlarına göre, ev işi yardımında yüzde 1 artış gösteren beylerin yıllık yüzde .06 cinsel aktivite artışı bulgulanmıştı. Şöyle de denebilir; evde ev işlerine katkınızı yarı yarıya arttırırsanız, karınızla yüzde 60 oranında daha fazla seks elde edersiniz.
  5. Sosyal ortamlar: Maryland Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre sosyal ortamlarda bir başka çiftle birlikte zaman geçirmek ilişkiyi daha sürdürülebilir kılıyor. Kadın başkalarının yanında daha becerikli ve gösterişli davranıyor. Bunun sonucunda aldığı takdir kadının gerçek becerilerini ortaya çıkarmasına ve sürdürmesine neden oluyor. Bir başka çiftle birlikte yemek yemek, piknik yapmak, film seyrettikten sonra kahve içmek gibi aktiviteler sırasında kadınların beğenilen veya hazedilmeyen yönlerini ortaya çıkarmada etkili oluyor. Bir anlamda böyle birliktelikler kadına ayna tutuyor.

Sevgililer Günü yaklaşırken ilişkilerin sürdürülebilirliğine ait bilimsel bir çalışmanın sonucunun paylaştım. Liste maddeleri senede bir gün değil hergün için geçerli olmalı! Umarım ilişkinize ayna tutar.