Zenginleştirilmiş Gerçeklik (Augmented Reality)


Zenginleştirilmiş Gerçeklik (Augmented Reality) veya Arttırılmış Gerçeklik dedikleri nedir?

Bana sorarsanız zenginleştirilmiş gerçeklik yaşantının ta kendisidir! Pokemon Go Oyunu gibi!

Yaşantının ta kendisidir ama teknolojiyle modifiye edilmiş (değiştirilmiş) halidir. Bu teknoloji, bilgisayarların katkısıyla öyle elementler içerir ki duyularımız daha varsıl hale gelir.

Zenginleştirilmiş gerçekliğin tezatı virtüel gerçekliktir (sanal alem) ve biliyoruz ki virtüel gerçeklik dendiğinde “reel dünya” stimüle (taklit) edilir.

Zenginleştirilmiş gerçeklik dendiğinde tam olarak neden bahsediyoruz? Esas olarak sanal ve reelin interaksiyonundan bahsediyoruz.

Virtüel gerçekliğin aksine, zenginleştirilmiş gerçeklikte şimdiki zamandayız ama elektronik aygıtlardan [üzerimize] sanal alemden bahsediyoruz.. Biraz karışık anlatması.. Ama Pokemon oynayanlar augmented realite içindeler zaten!

Grafiklerle daha dolu hale geldiği için oldukça yoğun; yani içinde bulunduğumuz çevrenin gerçekliğindeymişiz gibi ama grafiklerle duyularımız daha derinleştiriliyor. Dolayısıyla bilgisayarların ve dijital edevatların sağladığı teknoloji ile interaksiyon içindeyiz.

Bir kez daha tekrarlayacak olursam, zenginleştirilmiş gerçeklik denen uygulamalarla, elektronik aygıtlarda gördüğümüz grafikler gerçek yaşantıya aktarılıyor. Telefonun, bilgisayarın ya da diğer monitörlerden gerçek hayata fışkırıyorlar..

Nasıl?

Televizyon ekranında ya da kompütür monitöründe gördüğümüz görsel medya gerçek hayatla birleştiriliyor. Esasen bu yeni teknoloji, gerçekle sanalı sarmallaştırıyor.

Şimdi biraz elektroniklerin yaşantımıza nasıl kazındığına bakalım:

Elektronik aletleri kullanmadan iletişime geçemez, yolumuzu bulamaz, randevularımızı hatırlayamaz hale geldik (gelmekteyiz). Siber uzay yardımı olmadan gerçek hayat yaşayamaz gibi hisseder olduk! Sanal alem her gün ve süratle gerçek yaşantının içine örülmekte. Giyilebilir bilgisayarları düşünelim. Buna bir örnek Google Gözlüğü olabilir. Hayatımızı kolaylaştıran akıllı icatlara örnek olarak akıllı telefonları, akıllı halıyı ya da navigasyon sistemlerini verebiliriz.

Elektronik cihazların ekranında gördüğümüz görüntüler, grafikler, videolar hayatın içine üç boyutlu atladığında gerçekliğin zenginleştirilmiş halini duyumsuyoruz.

Kullandığımız teknoloji bakış açımızı belirginleştirmeye yarıyor. Kısaca gerçekte yaşadığımız an’a dijital içerik yerleştiriyor. Birçok yerde işimize yarayabilecek meteryal üretiliyor. Örneğin bir müzeyi gezerken istediğimiz konuları daha detaylı öğrenmeye, bilmediğimiz bir şehirde sokakları gezerken yol bulmaya, hayvanat bahçesinde hayvanlarla ilgili ayrıntıyı anlamaya, okullarda ders öğrenmeye ve ödev yapmaya, bir ürünü daha yakından [dükkandaymış gibi] incelemeye, önemli, tarihi, sanatsal binaların içini dışını gezip özelliklerini keşfetmeye, gece gökyüzündeki yıldızları tanımaya, ve daha birçok yararlı bilgiyi anında uyarmaya yarıyor.

Bence yakında öyle bir zaman gelecek ki gördüklerimiz, elektronik cihazın içinde miydi yoksa gerçek hayatta mıydı karıştıracağız. Zenginleştirilmiş gerçeklikle sesler, görüntüler ve kokular öylesine iç içe girecek ki, bir video oyununda mıyız yoksa hayatın içinde miyiz derken afallayacağız  Umarım Augmented Reality (ya da arttırılmış gerçeklik ya da zenginleştirilmiş realite) denen teknolojiyi biraz olsun açıklayabilmişimdir. Siz yine de Pokemoncu çocuklara bi danışın anlamadıysanız! Ve Japonya’nın bu konudaki hamlesini de okuyun İnternet’ten. Selfie yaparken, video görüşmesi yaparken, vs. makyajsız dahi olsa kadınlar, makyajlı gibi görünebilecekler.. Herşey çakma ama, arttırılmış gerçeklik var!

One thought on “Zenginleştirilmiş Gerçeklik (Augmented Reality)”

  1. İnsanlar akıllı aletlere eklemlendikçe gerçeği algılamaları da farklılaşıyor. Henüz insan beyninin ürünleri olan bu gelişmiş teknolojiler insan beyninin düşünce kapasitesini arttırıyor mu azaltıyor mu esas sorun burada. Bir düşüncesizlik konformizmi doğuran bu akıllı aletlere eklemli yaşamlarımız onların kapasitesini arttırıken biz insanlarınkini azaltıyor olmalı. Zira artık sabah kelkınca günlük yaşamın motivasyonunu bu araçlar tayin ediyor. Çok hızlı ve bölümlü zaman kullanımı nedeniyle kimsenin hiç bir şeye vakit ayıramaması önemli ve haklı bir şikayet konusu. Xenginleştirilmiş gerçekliğin altında eski fonksiyonlarını kaybetmiş ve kullanılmadığı için gittikçe kaybedecek bir düşünme özelliğinden bahsedebiliriz. Bunun fütüristik karşılığı akıllı aletlerin komutluyla yaşayan bir gezegen ahalisi olmak diye tanımlanabilir. Bu konu sibernetik bilimcilerinin dünyayı sononda akıllı makinalar idare edecek diye uzun yıllar öncesinden öngördükleri noktalarda ilerliyor. İnsan beyninin tam kopyasının yaratılıp yaşanacağı ve ölenlerin bedenleri dışında akıl olarak bir alet gibi yaşatılacağı bile söyleniyor.
    İnsanın evrendeki yolculuğu iyice heyecan verici bir hal alıyor.
    Sevgi Özkan

Comments are closed.